Basis onderwijs

Themabakken

Een themabak zit vol boeken rond één thema (soms ook met lessuggesties).

Voor de kleuters staan boxen rond Kerst, Sint en Pasen klaar.

De Groote Oorlog (WOI), Diversiteit en genderbewustzijn, Herinneringseducatie (WOII en Anne Frank), Strips en Pesten zijn geknipt voor het 5de en 6de leerjaar.

Themabakken op maat

Geef ons een onderwerp en wij stellen een gevarieerd boekenpakket voor je samen. We zorgen voor een fijne mix van verhalen, weetjes, strips en poëzie die perfect aansluit bij je thema en de leeftijd van je leerlingen.

Praktisch: Vul het aanvraagformulier volledig in, twee weken voor je de box wenst op te halen. Uiteraard zijn we voor de samenstelling afhankelijk van wat er op dat moment in de collectie beschikbaar is.

Leeshelden

leeshelden

werk taalachterstand spelenderwijs weg

Een leesheld is iemand die nog niet zo goed kan lezen, maar die wel graag samen met anderen wil oefenen om het beter te leren.
Heeft jouw kind of leerling nog heel wat moeite met lezen? Is het een creatieve speelvogel met vele interesses? Dan is Leeshelden het proberen waard!

We werken voor de toeleiding samen met de basisscholen. Vragen? Mail naar scholen@habobib.be

Met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Jeugdboekenmaand

helden schurken

Maart is elk jaar dé Jeugdboekenmaand. Die zet het jeugdig leesvolkje in de spots. En daar helpt HaBoBIB graag bij! Knutselwerkjes van de klassen brengen sfeer in de bib en extra activiteiten leggen onze jonge bezoekers in de watten. Het orgelpunt? Het Jeugdboekenfeest! Volg onze sociale media voor de laatste updates.

De Helden en Schurken van 2022 hebben we achter ons gelaten. Het thema voor 2023? Dat wordt GELUK. 

Wegwijs in HaBoBIB

Een eenvoudig en informatief filmpje (Haacht of Boortmeerbeek) introduceert je leerlingen van het eerste of tweede leerjaar in de bib. Ideaal om hen voor te bereiden op hun eerste klasbezoek. Er hoort ook een opdrachtenblad en korte lesuitleg bij. Liever een live-uitleg? Mail naar scholen@habobib.be en we prikken in samenspraak een geschikt moment.

Boekenstoet

boekenstoet

voorleesproject-aan-huis

Het voorleesproject speciaal voor anderstalige en/of taalzwakke kinderen van 4 tot 12 jaar. Gedurende een periode van enkele maanden ontdekken deze kinderen en hun ouders wat verhalen kunnen betekenen dankzij de komst van onze voorleesvrijwilliger aan huis.

We werken voor de toeleiding samen met de basisscholen. Vragen? Mail naar scholen@habobib.be

Met steun van de Provincie Vlaams-Brabant.

Makkelijk-lezen-hoek

Voor wie niet zo makkelijk leest ...

• makkelijker leesbare leesboeken (vb. Zoeklicht-reeks)

• weetjesboeken met weinig woorden en veel beeld

Daisy-boeken = boeken op cd. Je kan ze beluisteren met een Daisy-speler (te huur in de bib) of op de computer.  Dit zijn cd 's voor kinderen met een leesbeperking. Natuurlijk hebben we ook gewone luisterboeken voor iedereen.

Daisy-pakketten = boek + luisterboek.

leesliniaal = een liniaal dat de tekst vergroot. De rode streep focust de aandacht op één regel.

• een grootletterversie én een Daisy-versie van alle boeken van de Kinder- en Jeugdboekenjury van 2017.

Kamishibai

Grote prentenboeken

Kamishibai is een oude Japanse verteltechniek waarbij je een verhaal verteld door prenten in en uit een vertelkastje te schuiven. HaBoBIB heeft verschillende Kamishibai-verhalen in het aanbod.

Je vindt ze in de catalogus door te selecteren op 'materiaal' en daar 'vertelplaten' te selecteren. Ook het bijhorende theatertje kan je uitlenen.

Scholenbrochure

brochure

Brochure schooljaar 2022-2023

De scholenfolder basisonderwijs met het complete HaBoBIB-aanbod voor schooljaar 22-23 hebben we in elke school afgegeven. Liever digitaal? Dan vind je hem hier.

Bieblo

bieblo

Op zoek naar een boek?

Bieblo geeft spelenderwijs boekentips aan kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar die aansluiten bij hun leeftijd en interesses. En Bieblo stelt nooit teleur, want de boeken zijn altijd aanwezig in de bib op dat moment.

Je vindt Bieblo in de kinderafdeling van de bib, maar je kan als leerkracht ook op school Bieblo raadplegen:

Bieblo Boortmeerbeek

Bieblo Haacht