Boek
Nederlands

De kunst van het lezen

Alberto Manguel (auteur)

De kunst van het lezen

Titel
De kunst van het lezen
Auteur
Alberto Manguel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A reader on reading
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2011
411 p. : ill.
ISBN
9789026323331 (hardback)

Besprekingen

De kunst van het lezen van de Argentijnse auteur Alberto Manguel speelt zich af half de jaren zeventig in de kringen van Latijns-Amerikaanse ballingen in Madrid, en concentreert zich rond de gewelddadige dood van Alejandro Bevilacqua. Die valt kort na de voorstelling van Lofzang op de leugen, een roman over het dictatoriale klimaat in Buenos Aires, van een balkon en stort te pletter op de straatstenen van de Calle del Prado. Jaren later klopt journalist Jean-Luc Terradillos, die aan een biografie werkt van de raadselachtige auteur van deze enige maar fel opgemerkte roman, voor informatie aan bij Alberto Manguel, in wiens Madrileens appartement de moord heeft plaatsgevonden, maar die Bevilacqua ook in Argentinië goed heeft gekend. Hij is een van de vier getuigen die een licht zullen trachten te werpen op zowel de figuur als op de omstandigheden van de misdaad. De andere getuigen zijn: Andrea, Bevilacqua's geliefde, die het manuscript van de roman per toeval ontdekt…Lees verder
Alberto Manguel (1948), zoon van een Argentijnse diplomaat, groeide op in Israël, woonde lang in Canada en is nu gevestigd in Frankrijk. Hij is een hartstochtelijk liefhebben van literatuur en heeft over die passie een flink aantal boeken geschreven, die dankzij zijn enthousiasme en eruditie zeer de moeite waard zijn. Eerder verschenen van hem in een Nederlandse vertaling onder andere 'Dagboek van een lezer' (2004), 'Een geschiedenis van het lezen' (2006) en 'De bibliotheek bij nacht' (2007). Net als in zijn eerdere boeken schrijft Manguel in 'De kunst van het lezen' over zeer gevarieerde onderwerpen die met het leesproces te maken hebben, waarbij zijn hoofdgedachte is dat literatuur ons, meer dan andere kunstvormen, bewust maakt van de wereld en van de menselijke existentie. Manguel schrijft onderhoudend en doorspekt zijn essays met talrijke persoonlijke anekdotes (zo heeft hij een tijdlang de blinde Borges voorgelezen). Voor de literatuurliefhebber is zijn werk een feest om te lezen…Lees verder

Over Alberto Manguel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Remi Mathis

Alberto Manguel (Buenos Aires, 1948) is een Argentijns non-fictieschrijver, essayist, vertaler, journalist en bibliofiel. Manguel is bekend van zijn in het Nederlands vertaalde werk zoals Een geschiedenis van het lezen (1996), Kunstlezen: over het kijken naar beeldende kunst (2000), Dagboek van een lezer (2004) en De bibliotheek bij nacht (2007).

Beknopte biografie

Manguel, geboren in Buenos Aires, groeide op in Israël, waar zijn vader ambassadeur was voor zijn land. Bij zijn terugkeer naar zijn geboorteland kwam hij in contact met de ondertussen blinde schrijver Jorge Luis Borges aan wie hij literatuur mocht voorlezen.
Vervolgens verbleef hij een twintigtal jaren in Toronto, Canada en werd er in 1985 staatsburger. In 2001 vestigde hij zich in het dorp Mondion in de Poitou, Frankrijk. Zijn bibliotheek omvat meer dan 30.000 boeken.

Lees verder op Wikipedia