Boek
Nederlands

Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007

Arthur Japin (auteur)
+1
Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007
×
Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007 Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007

Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007

In de reeks:
Arthur Japin schrijft over zijn leven, zijn liefdes en over zijn reizen: van Kaapstad tot Vuurland, van Java tot Aruba, van de Masai Mara tot Recife en van Georgië tot Melbourne. Met Harry Mulisch is hij in New York, met Máxima en Willem-Alexander in Ghana, en hij is in Londen tijdens de terreuraanslagen van 2005. Onderweg ontmoet hij de meest uiteenlopende mensen, zoals Arundathi Roy en Edmund Wh
Onderwerp
Japin, Arthur
Titel
Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
464 p., [32] p. pl.
ISBN
9789029566766

Besprekingen

Er zijn verschillende soorten dagboekschrijvers. Je hebt er die alle schijnbare banaliteiten in hun leven krampachtig noteren om orde in hun bestaan te scheppen ? type Hans Warren ?, er zijn schrijvers die spelen met de grens tussen autobiografie en fictie, zoals Atte Jongstra in zijn pas verschenen Klinkende ikken doet, en voor andere auteurs zijn hun persoonlijke aantekeningen dan weer een vorm van meditatie. Tot die laatste categorie behoort Arthur Japin, van wie in de prestigieuze reeks 'Privé-domein' dagboeknotities uit de periode 2000-2007 verschenen zijn.

Niet toevallig is er voor deze tijdspanne gekozen: het is immers de periode van zijn grote doorbraak. Japin oogst in Nederland, maar ook internationaal, succes met 'De zwarte met het witte hart', de filmversie van zijn debuut Magonia (De Leeswolf 2002, p. 4), hij krijgt de Librisprijs voor Een schitterend gebrek (De Leeswolf 2003, p. 578) en hij schrijft het boekenweekgeschenk. Wat je…Lees verder
Arthur Japin (1956) is een van Nederlands succesvolste schrijvers: bestsellerauteur in binnen- en buitenland. In deze dagboekaantekeningen 2000-2007 reist de lezer mee door de wereld bij tal van lezingen en door het hoofd van de schrijver. Japin geniet met volle teugen van zijn succes in werk en liefdes en beschrijft zijn geluk in gloedvolle bewoordingen. Aanvankelijk kost het enige moeite de schrijver sympathiek te vinden, zo tevreden als hij is met zichzelf en zo Messiaans mensvriendelijk. Maar gaandeweg word je gegrepen door zijn authentieke persoonlijkheid en zijn aanstekelijke positiviteit. Japin lijkt als dagboekauteur een beter stilist dan in zijn romans. Al met al een lekker dik, onderhoudend en niet droevig makend boek over een sprookjescarrière en een vrijmoedige, emotioneel gedreven en gelukkige auteur. Kleine druk.

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties