Boek
Nederlands

Paard en de roddelkippen

Brigitte Minne (auteur), Naomi Kerkhove (illustrator)
+1
Paard en de roddelkippen
×
Paard en de roddelkippen Paard en de roddelkippen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Sinds Paard met pensioen is helpt hij alle dieren op de boerderij. Dan ontdekt hij dat hij prachtige portretten kan tekenen in de modder. Alle dieren zijn vol bewondering, totdat Jeltje de kip ontevreden is met haar portret en de dieren allemaal kwaad spreken over Paard. Prentvertelling met kunstzinnige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Paard en de roddelkippen
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Naomi Kerkhove
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2021
[36] p. : ill.
ISBN
9789462915510 (hardback)

Besprekingen

Sinds zijn pensioen fungeert Paard als klankbord voor de andere boerderijdieren. Hij oogst veel bewondering voor de tekeningen die hij met zijn hoeven van hen maakt in het zand. Totdat een van de kippen ontevreden is met haar portret en van haar vriendinnen de bijval krijgt die ze zoekt: Paard zou haar expres lelijk hebben gemaakt en er bestaat geen gemener dier dan hij. Het geroddel verziekt de sfeer op de boerderij en Paard zoekt noodgedwongen zijn toevlucht ergens anders. Het verhaal spiegelt menselijke ondeugden als veroordeling, hypocrisie, meeloopgedrag en wantrouwen en biedt daarom veel aanknopingspunten om te praten over groepsdynamiek, pesten en roddelen. De illustraties zijn indringend door de hoekige manier van schilderen en het spel met perspectief en kleurvlakken. De grote ogen van de dieren roepen empathie op. Bijzondere uitgave die het best tot zijn recht komt onder begeleiding van volwassenen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia