Als de CEO van een groot Zweeds energiebedrijf met polonium vergiftigd wordt, wijzen alle sporen in de richting van Rusland, maar het blijft lang onduidelijk wie er precies achter deze aanslag zit.
Titel
De meesterspion / Grebe & Leander
Auteur
Camilla Grebe Paul Leander-Engström
Vertaler
Marika Otte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den sovande spionen
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
365 p.
ISBN
9789041423924 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het derde* deel van de Moskou Noir trilogie. Tom Blixen heeft nu een goede baan bij energiereus Swekraft in Zweden. Met zijn baas en vriend Knut werkt hij aan een project om een aftakking naar Zweden te krijgen van de Russische gaspijpleiding Nordstream. Maar plotseling wordt Knut dodelijk ziek en blijkt vergiftigd met polonium. Het spul moet uit Rusland gekomen zijn, maar het is onduidelijk of de Russische regering hierachter zit en achter het infecteren van een Zweedse kerncentrale met een kwaadaardig virus. Het is een knap opgezet verhaal: vier verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar uitkomen en waarin duidelijk wordt hoe ver de lange arm van een autocratisch regime kan reiken en hoe zo’n regime jarenlang slapende agenten in zijn greep kan houden. Verraad op het politieke, wetenschappelijke en ook op het persoonlijke vlak, zoals Tom Blixen ervaart. Een boeiende en overtuigende afsluiting van deze trilogie met de vasthoudende geheim agent Sonny Hellkvist als meest interessante fig…Lees verder

Over Camilla Grebe

CC BY 3.0 - Foto van/door Juliaholke

Camilla Christina Grebe (Enskede, 20 maart 1968) is een Zweeds schrijfster.

Biografie

Grebe werd in 1968 als Camilla Christina Eriksson geboren in Enskede en groeide op in Älvsjö, Stockholm. Grebe behaalde een Civilekonom-graad op de Handelshogeschool van Stockholm. Na haar studies richtte ze de audioboekenuitgeverij Storyside op, werkte als marketingmanager bij Lernia AB en was CEO bij een van Vin & Sprit’s dochterondernemingen.

Carrière

In 2009 debuteerde Grebe met de detectiveroman Någon sorts frid die ze samen met haar zus Åsa Träff schreef. Het was het eerste boek in de Siri Bergman-serie, daarna volgden nog vier delen. Twee romans uit de serie werden genomineerd voor de Zweedse literatuurprijs bästa svenska kriminalroman, Bittrare än döden in 2010 en Innan du dog in 2012.

Van 2013 tot 2016 schreef ze samen met …Lees verder op Wikipedia