Boek
Nederlands

De vreemdeling

Rond de eeuwwisseling wordt een 14-jarig meisje door haar rijke, maar liefdeloze familie weggestuurd naar een tante, waar ze zwanger raakt van de pianoleraar.
Titel
De vreemdeling
Auteur
Catherine Cookson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The branded man
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2003
431 p.
ISBN
90-225-3342-5

Besprekingen

Marie Anne, de 14-jarige en jongste dochter in het rijke gezin Lawson, is in de ogen van haar moeder een grote lastpost. Vanaf de geboorte had ze al een hekel aan dat kind. Marie Anne wordt opgevoed door het personeel en is vaak geplaagd door haar oudste broer, Vincent. Ze is wel goede maatjes met haar broer Pat en met haar grootvader, leert zich verweren tegen de plagerijen van Vincent en kan ontzettend hard weghollen. Op een avond betrapt ze haar oudere zus Evelyn in het bos samen met een man. Ontzet vlucht ze weg, struikelt en breekt haar enkel. Iemand buigt zich over haar. Ze schrikt zo van zijn spookachtig gezicht dat ze buiten bewustzijn raakt. Marie Anne wordt wakker in haar eigen bed en denkt nog vol afschuw aan de man met het halfzwarte gezicht. Als de enkel geheeld is, stuurt haar moeder Marie Anne naar Londen waar ze haar muziekopleiding kan voltooien. Ze logeert bij tante Martha, een gierige en kille vrouw. Het meisje is er ongelukkig maar ze krijgt veel vriendschap van he…Lees verder
Als Marie Anne Lawson 16 jaar is heeft ze weinig geluk gekend: ze is een ongewenst nakomertje, wordt weggestuurd naar een krenterige tante en raakt zwanger van haar pianoleraar. Sarah Foggerty, de dienstbode van haar tante, ontfermt zich over Marie Anne. Dankzij een man met een gehavend gezicht ('De vreemdeling') kan de hoofdpersoon samen met Sarah op het landgoed van haar grootvader komen wonen. Daar blijkt een broer haar naar het leven te staan. Aan het eind van het boek is Marie Anne een moeder en een broer armer en een baby, een echtgenoot en een hechte familie rijker. Een soms wat ongeloofwaardig verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de 20e eeuw. Elementen als romantiek, haat en liefde spelen een belangrijke rol. Voor een grote vrouwelijke lezerskring. Gebonden; vrij kleine druk.

Over Catherine Cookson

Catherine Cookson (Tyne Dock, County Durham, 27 juni 1906 - Newcastle-upon-Tyne, 11 juni 1998), geboren als Kate McMullen, was een Engelse schrijfster met een oeuvre van over de 100 titels. Zij schreef ook onder de pseudoniemen Catherine Marchant en Katie McMullen. Een aantal van haar boeken werd uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks van A.W. Bruna Uitgevers in Utrecht.

Cookson werd opgevoed door haar grootmoeder. Geboren in armoede verkeerde ze lang in de mening dat haar biologische moeder haar oudere zus was. Cookson begon pas op latere leeftijd te schrijven - ruim na haar veertigste. Ze is twee decennia lang, tot 2004, de meest uitgeleende auteur geweest in Engelse bibliotheken. Van haar boeken zijn meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht en ze zijn in meer dan twintig talen vertaald. Deze populariteit staat in tegenstelling tot de mening van de meeste literaire critici over haar werk.

BibliografieLees verder op Wikipedia