Boek
Nederlands

Keerpunt 1971 : over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei

Edin Mujagic (auteur)

Keerpunt 1971 : over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei

Overzicht van de internationale economische geschiedenis sinds 1944 vanuit een monetair perspectief.
Titel
Keerpunt 1971 : over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei
Auteur
Edin Mujagic
Taal
Nederlands
Uitgever
[Haarlem]: Bertram + de Leeuw Uitgevers, 2021
352 p.
ISBN
9789461562760 (paperback)

Besprekingen

De schrijver, macro-econoom bij een Nederlandse beleggingsinstelling, schreef al eerder boeken over monetaire geschiedenis en het beleid van centrale banken. Ook in dit boek beschrijft hij de recente economische geschiedenis aan de hand van monetair beleid en monetaire beslissingen. En het is een zeer gedegen en volledige beschrijving geworden, met het loslaten van de goudstandaard in 1971 als het belangrijkste economische wapenfeit. Het is een lijvig boekwerk, wat ondanks de prettige schrijfstijl door de vele details de nodige scherpte vergt om door te blijven lezen. De titel is wat ongelukkig; voor veel mensen zal Keerpunt 1971 niet meteen doen denken aan bovenstaand wapenfeit. Voor insiders wel, en daar lijkt het boek ook voor geschreven. Voorzien van een uitgebreide literatuurlijst. Interessant voor macro-economen en studenten die zich in dat vakgebied willen verdiepen.

Over Edin Mujagic

Edin Mujagić (Joegoslavie, thans Bosnië, 1977) is een Nederlands econoom, publicist en spreker.

Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg bij Sylvester Eijffinger. Zijn afstudeerscriptie behandelde de vraag of de Europese Centrale Bank beïnvloed wordt door het Europees Parlement.

In zijn weblog ECBWatch volgde hij jarenlang de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Van 2005 tot 2010 was Mujagić redacteur macro-economie bij het voormalige zakenweekblad FEM Business. Nadien was hij verbonden aan Interest & Currency Consultants te Utrecht en de Universiteit van Tilburg. Per 1 februari 2018 is hij aangesteld als hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer te Amsterdam.

In 2009 kwam zijn eerste boek uit, getiteld '10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt'. Daarna verschenen van zijn hand 'Het inflatiespook' (2010), 'Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen' (2012) en 'Boeiend en geboeid…Lees verder op Wikipedia