Besprekingen

Knetterend van leven

In de herfst van haar literaire loopbaan blijft Edna O'Brien onverminderd moedig en strijdlustig. Met veel nuance beschrijft ze het gruwelijke lot van een Afrikaanse tiener. En brengt dat verre bestaan ineens heel dichtbij.

Onlangs sprak Bernardine Evaristo, cowinnaar van de Booker Prize 2019, zich in heldere bewoordingen uit tegen het steeds vaker klinkende gebod dat schoenmakers, ook literaire, bij hun leest dienen te blijven. 'Het verwijt van culturele toe-eigening ('cultural appropriation'), het idee dat je niet over iets anders dan je eigen cultuur kunt schrijven, is krankzinnig', aldus Evaristo, die in haar prijswinnende Girl, Woman, Other personages met uiteenlopende achtergronden tot leven wekt.

Haar woorden zullen Edna O'Brien uit het hart zijn gegrepen: de inmiddels 89-jarige grande dame van de Engelstalige letteren betoont zich al zes decennia zeer capabel om zelf uit te maken waarover ze schrijft. In de aangenaam langdurige herfst van haar schrijversloopbaan ziet ze er dan ook geen been in zich in te leven in een Afrikaans tienermeisje wier bestaan in veel - maar niet alle - opzichten totaal verschilt van het hare.

In haar roman Meisje (Girl) vertelt O'Brien het verhaal van M…Lees verder

De jonge Nigeriaanse Maryam wordt samen met haar klasgenoten ontvoerd door Boko Haram. In handen van deze sekte wordt ze blootgesteld aan de meest gruwelijke handelingen, ze wordt uitgehuwelijkt en ze raakt zwanger. Ze weet te ontsnappen met haar baby en komt na vele ontberingen en gevaren terug bij haar familie. Maar ook daar is niets meer hetzelfde en wordt zij behandeld als een paria. Op feiten gebaseerd verhaal over de terreur van de jihadi’s en de verwoestende gevolgen die dit heeft voor de Nigeriaanse samenleving, waarin geen plaats is voor de slachtoffers. Bijgeloof, schaamte, onwetendheid en bovenal angst maken het onmogelijk voor de slachtoffers en hun omgeving om erover te praten en het te verwerken. De Ierse auteur (1930) won al vele prijzen met haar romans, waarin het perspectief van de vrouw een belangrijk thema is. Voor dit boek reisde zij af naar Nigeria om met de slachtoffers en hulpverleners te spreken. Dit verhaal moest verteld worden. Wel rijst de vraag of O’Brien a…Lees verder

Jihadbruiden in Nigeria

In haar laatste roman kruipt de grande dame van de Ierse literatuur in de huid van een van de door Boko Haram geroofde meisjes.

In de wachtkamer van haar dokter kwam Edna O'Brien een klein bericht onder ogen over een meisje dat in het Sambisa-bos in Nigeria was aangetroffen, twee jaar nadat ze was ontvoerd door terreursekte Boko Haram. Het meisje wist niet meer hoe ze heette, ze was haar verstand verloren en hield een uitgemergelde baby in haar armen. Dát is het verhaal dat ik moet vertellen, dacht O'Brien, de grande dame van de Ierse literatuur. Haar onverschrokkenheid heeft tot een indrukwekkend oeuvre geleid waarin geweld tegen vrouwen een van de voornaamste onderwerpen is. Ze is er in het verleden om verketterd, haar vrijgevochten proza werd verbrand en verbannen en ook haar besluit om over de ontvoerde schoolmeisjes uit Chibok te schrijven vond niet overal bijval. Ze zou zich als buitenstaander ver van dit verhaal moeten houden, maar Edna O'Brien heeft zich nog nooit laten censureren. Op 86-jarige leeftijd toog ze met haar ondergoed vol bankbiljetten naar Nigeria om de meisjes te spreken - opdat…Lees verder

Suggesties