Boek
Nederlands

De behouden tong : geschiedenis van een jeugd

Elias Canetti (auteur)

De behouden tong : geschiedenis van een jeugd

In de reeks:
Eerste deel van de autobiografie van de in Bulgarije geboren Duitstalige joodse auteur (1905-1994) waarin hij zijn jeugdjaren beschrijft in Bulgarije, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland.
Onderwerp
Canetti, Elias
Titel
De behouden tong : geschiedenis van een jeugd
Auteur
Elias Canetti
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die gerettete Zunge, Geschichte einer Jugend
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1993
349 p.
ISBN
90-295-0865-5

Besprekingen

De massapsycholoog en schrijver Elias Canetti (1905-1994, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 1981) beschrijft hier zijn jeugd in Bulgarije, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk. Met opvallende precisie schildert hij in fraai, nobel proza de veelheid van culturen waarin hij als kind verkeerde. Wie zijn beroemde studie over de psychologie en sociologie van de massa, 'Massa en macht', kent, zal hier geboeid de beschrijving van de eerste beleving van het verschijnsel 'menigte' lezen. Wie zijn roman 'Het martyrium' kent, zal historische voorlopers van figuren daaruit ontmoeten. Maar ook wie niets van hem weet, zal dit rijke boek uit 1977, zijn meest toegankelijke werk, ademloos uitlezen. Kleine druk.

Over Elias Canetti

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door OnbekendUnknown author

Elias Canetti (Roese (Bulgarije), 25 juli 1905 - Zürich, 14 augustus 1994) was een Duitstalige schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1981. Canetti was de broer van de Franse platenuitgever en theaterdirecteur Jacques Canetti.

Leven

Elias Canetti was de oudste zoon van een gegoede koopmansfamilie, afkomstig van Sefardische joden. Hij bracht zijn kinderjaren door in Bulgarije en Engeland. Na de vroege dood van zijn vader in 1912 woonde hij met zijn moeder en jongere broers in verschillende Duitstalige landen: Oostenrijk (Wenen), Zwitserland (Lausanne en Zürich) en Duitsland (Frankfurt). In 1924 verhuisde Canetti terug naar Wenen om scheikunde te studeren. In 1929 studeerde hij af als chemicus aan de universiteit van Wenen. Hij heeft echter nooit als chemicus gewerkt. Tijdens zijn jaren in Wenen werden filosofie en letterkunde zijn grootste interesses. Eens geïntroduceerd in de literaire milieus van Wenen begon h…Lees verder op Wikipedia