Boek
Nederlands

Britt-Marie was hier

Fredrik Backman (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
De 63-jarige Rosa is op zoek naar werk. Via het uitzendbureau wordt ze aangesteld als voetbalcoach voor het jeugdelftal van Borg, een dorp dat kreunt onder de gevolgen van de financiële crisis. De voetbalploeg heeft dringend een coach nodig en is bereid om wie dan ook te accepteren. Rosa echter, heeft een hekel aan voetbal en wil de job absoluut niét.
Onderwerp
Ouderen
Titel
Britt-Marie was hier
Auteur
Fredrik Backman
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Britt-Marie var här
Uitgever
Amsterdam: Q, 2015
347 p.
ISBN
9789021400679 (paperback)

Besprekingen

Een gedwongen nieuwe start maken, dat doet de 63-jarige Britt-Marie, die door haar man na een huwelijk van veertig jaar verlaten wordt voor een andere vrouw. Britt-Marie ergert zich aan rommel en viezigheid. Een smetvrij huis is haar zelfopgelegde opdracht. Ze behandelt haar omgeving als de lade waarin ze haar bestek na elke wasbeurt keurig indeelt. Alles volgens routines en lijstjes. Via het arbeidsbureau vindt ze een baan als beheerder van het jongerencentrum in Borg, een gehucht waar de crisis flink heeft toegeslagen. Ze verhuist daarheen en ontdekt een wereld waar winkels gesloten zijn en waar het naar olie stinkt. De voetbalclub is het enige vertier en Britt-Marie haat voetbal, maar de club heeft iemand nodig. Zo wordt de oudere dame aangesteld als coach van de juniorenclub. Ze bepaalt zelf de taken: presentielijstjes maken en T-shirts wassen. Ze laat zich niet uit het veld slaan. De dorpsagent vraagt haar mee uit eten. De scènes zijn licht karikaturaal, als in een stripboek. Maa…Lees verder

Over Fredrik Backman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Albin Olsson

Fredrik Backman is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest bekende boek is Een man die Ove heet.

Biografie

Fredrik Backman groeide op in Helsingborg. Hij heeft geschreven voor Helsingsborgs Dagblad en Moore Magazine. Hij debuteerde in 2012 met Een man die Ove heet. Dat boek is inmiddels in vijfentwintig talen vertaald. De verfilming ging in première op 25 december 2015. Hij is getrouwd met Neda Shafti Backman.

Bibliografie

  • En man som heter Ove (2012); Een man die Ove heet (2013)
  • Saker min son behöver veta om världen (2012); Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld (2016)
  • Min mormor hälsar och säger förlåt (2013); Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt (2014)
  • Britt-Marie var här (2014); Britt-Marie was hier (2015)
  • Och varje morgon blir väge…Lees verder op Wikipedia