Dvd
Engels

Star Wars. Episode I, The phantom menace

George Lucas (regisseur), John Williams (componist), Liam Neeson (acteur)
Eerste deel van de tweede Star Wars-trilogie waarin de voorgeschiedenis van de eerste trilogie wordt verteld en de aard van de geheimzinnige Force, de mythologische oorsprong van de Jedi-ridders wordt verklaard
Titel
Star Wars. Episode I, The phantom menace
Regisseur
George Lucas
Componist
John Williams 1932- (US I)
Acteur
Liam Neeson Ewan McGregor Natalie Portman Jake Lloyd Ian McDiarmid
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2001
2 dvd-video's
Oorspr. opname
1999
Speelduur
ca. 133, 360 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans Digitally THX mastered Disc 2 bevat extra's
EAN
8712626010272

Besprekingen

Eerste deel van de tweede Star Wars-trilogie. De eerste trilogie bevat : Star Wars, Return of the Jedi, The empire strikes back.In dit eerste deel, getiteld Phantom Menace wordt de voorgeschiedenis van de eerdere drie films uitgelegd. De aard van de geheimzinnige Force, de mythologische oorsprong van de Jedi-ridders ,wordt verklaard. Volkskrant (Ronald Ockhuysen) : 'Wie denkt dat techniek een middel is om een sterk verhaal te vertellen, komt bij The phantom menace bedrogen uit. Maar wie bereid is het verhaal te beschouwen als een sleutel tot illusie, kan zijn hart ophalen.' Trouw (Saskia Bosch) : '(...) De film biedt twee uur visueel spektakel(...).' De film was een enorm bioscoopsucces. De dvd bevat ongeveer 6 uur aan extra's waaronder een groot aantal documentaires zoals The beginning, The making of etc. Deze dvd staat hoog in de top-tien van de best verkochte dvd's maar was tijdelijk niet leverbaar.

Over George Lucas

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nicolas genin

George Walton Lucas jr. (Modesto (Californië), 14 mei 1944) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en schrijver.

Levensloop

George Lucas is vooral bekend als maker en bedenker van de eerste zes Star Wars-films en van zijn filmmaatschappij Lucasfilm Ltd. Verder bedacht Lucas de films van Indiana Jones die hij samen met zijn vriend Steven Spielberg maakte. Voordat hij Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) maakte, was hij al rijk geworden door het succes van American Graffiti, zijn tweede film als regisseur.

Lucas richtte ook ILM op, dat zich bezighoudt met special effects en computeranimatie.

Ook Pixar (bekend van onder andere The Incredibles, Finding Nemo en Toy Story) was een onderdeel van Lucasfilm, vooraleer Lucas het verkocht. THX was ook lange tijd een onderdeel van Lucasfilm, maar werd ook een onafhankelijk bestaand bedrijf.

George Lucas is ee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties