Boek
Nederlands

Onderstroom

Goedele Ghijsen (auteur)
+1
Onderstroom
×
Onderstroom Onderstroom
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De komst van Kyra haalde het leven van Aylins vriendengroep overhoop. Aylin heeft last van angstaanvallen, en beseft dat ze terug moet gaan naar haar oude dorp om in het reine te komen met wat er is gebeurd. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Onderstroom
Auteur
Goedele Ghijsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2023
135 p.
ISBN
9789002277832 (paperback)

Besprekingen

Een spannende coming of age-roman over erbij willen horen, grenzen aftasten, vergelding en vergeving. Drie zomers geleden haalde de komst van Kyra het leven van Aylins groep vrienden overhoop. Na haar laatste angstaanval beseft Aylin dat het niet lukt om de nachtmerrie te verdringen. Ze moet terug naar haar oude dorp om in het reine te komen met het verschrikkelijke dat daar gebeurde. Lukt het haar om weer een balans te vinden in een wereld die op zijn kop staat? ‘Onderstroom’ is meeslepend en eigentijds geschreven en neemt de lezer vlot mee in het verhaal. Voor lezers vanaf ca. 14 jaar. Goedele Ghijsen is een Belgische schrijver. Ze debuteerde met ‘Vluchtweg', waarvoor ze een White Raven van de Internationale Jugendbibliothek en een nominatie voor de Leesjury 2022-2023 groep 6 kreeg.

Onderstroom

In dit verhaal staat de setting centraal. De sfeer in het oude dorpje waar Kyra en haar vrienden wonen is er één die de meeste tieners niet kennen maar zich wel kunnen inbeelden. Het is zo’n dorpje waar maar enkele gezinnen wonen die zelf het land bewerken. De mensen zijn erg honkvast en wat wereldvreemd. Eigenlijk gebeurt er nooit wat in dit dorpje. De jongeren zijn met vijf en hebben hun eigen plek achter het kapelletje. Aylin heeft er vroeger voor moeten knokken om er bij te horen, want zij verhuisde pas later naar die ons-kent-ons wereld.Wanneer er plots een vreemd meisje in de tent aan het kapelletje komt slapen, zijn onze vijf vrienden wat uit het lood geslagen. Toch wint de vrijgevochten Kyra beetje bij beetje hun vertrouwen. En in het geval van Aylin ook meer dan dat. Aylin raakt in de war van haar gevoelens. Kan en mag ze dit wel voelen? Zal ze de sympathie van de anderen zo niet verliezen? Ze verzint een plan om Kyra volledig bij hun groepje te laten in…Lees verder