Boek
Nederlands

Net zoals jij

+1
Net zoals jij
×
Net zoals jij Net zoals jij
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Dieren lijken erg op mensen. Ze hebben oren, ogen en een mond. Ze eten, drinken en spelen. Prentenboek met paginagrote gekleurde illustraties in collagetechniek uit eerdere boeken van de illustrator. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Diergedrag
Titel
Net zoals jij
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[44] p. : ill.
Aantekening
Publicatie n.a.v. van het Guido van Genechten-jaar 2008
ISBN
9789044808452 (hardback)

Besprekingen

Flink formaat en stevig uitgevoerd, dik prentenboek over de overeenkomsten tussen mens en dier. Op elke bladzijde wordt de lezer direct aangesproken op een overeenkomst: dieren wonen, eten, slapen, springen, enz. 'net als jij'. Het herhalingselement is leuk voor peuters en de opzet maakt gezellige interactie mogelijk tussen voorlezer en kind. De vele bladzijden in de bekende stijl van de Vlaamse illustrator met de grote zwart omkaderde collage-verf-illustraties komen uit eerder verschenen prentenboeken. Dat maakt deze jubileumuitgave echt een feest van herkenning voor kinderen die meer van zijn boeken hebben gezien en voor anderen een mooie kennismaking. Bij 'wonen' is er even geen eenheid in de linker en rechterbladzijde, maar voor de rest is er een mooie harmonie bereikt waarbij de tekst in grote, vette schrijfletters sfeervol bijdraagt. Weer een aanwinst voor peuters vanaf 2,5 jaar.

Net zoals jij

“Als je goed kijkt, zie je dat heel veel dieren erg op jou lijken. Ze hebben oren, ogen en een mond, net zoals jij.” Zo begint dit prentenboek over gelijkenissen tussen mens en dier. Op elke bladzijde zijn andere dieren voorgesteld. Ze doen dingen die mensen ook doen en ze hebben kenmerken die ook bij mensen voorkomen. Het is een speels opgevat en herkenbaar geheel. Menig opmerkzaam kind zal echter al snel de beperkingen van de tekst in vraag stellen, want daarin wordt telkens naar slechts één overeenkomstig kenmerk verwezen. Alle dieren in het boekje hebben toch ogen, oren en een mond, niet alleen olifanten wassen zich, niet enkel vogels kunnen vliegen, enzovoort. De verschillen komen al helemaal niet aan bod. Duidelijke, kleurrijke illustraties in collagestijl beslaan telkens een dubbele pagina. De verschillende elementen zijn eenvoudig, met zwart omlijnde vlakken. De wat stuntelige tekst staat in de illustratie en bestaat uit slechts enkele regeltjes, meestal eindigend op ‘net zoal…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max