Boek
Nederlands

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

Gustave Flaubert (auteur), Edu Borger (vertaler)
+1
Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie
×
Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

In de reeks:
Selectie uit de brieven van de Franse letterkundige (1821-1880).
Onderwerp
Flaubert, Gustave
Extra onderwerp
AUT, brieven, Romans
Titel
Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie / Gustave Flaubert ; samengest., vert. en van een nawoord voorzien door Edu Borger
Auteur
Gustave Flaubert
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Correspondance
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2009
310 p.
ISBN
9789029571197

Besprekingen

Flaubert (1821-1880) heeft een zeer omvangrijke en onthullende correspondentie nagelaten (4 forse Pléiade-delen). Dit is een kleine, maar representatieve eerste selectie (intussen gevolgd door enkele andere) in een voortreffelijke Nederlandse vertaling. Waar de Pléiade-editie start met briefjes met taalfouten van de 9-jarige Gustave, vangt deze vertaling aan met de voorlijke visies van een 13-jarige. Tevens bevat de Pléiade-uitgave nogal wat antwoorden op de brieven van Flaubert, iets wat de Nederlandse lezer hier moet missen. De opvattingen en ervaringen van Flaubert, variërend van kunst tot bordeel, blijken eigenzinnig, hoogst modern en altijd zeer interessant. De brieven van deze negentiende-eeuwse Hermans vormen een boeiende autobiografie. Het omslag van deze 9e druk is in goud vanwege de verkiezing tot Gouden Privé-domein (het favoriete deel van de Privé-domein reeks) door ruim een vijfde van de stemmers bij een recente verkiezing. Kleine druk.

Over Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 12 december 1821 - Canteleu, 8 mei 1880) was een Franse auteur die gezien wordt als een van de belangrijkste romanschrijvers uit de geschiedenis. Zijn werk geldt als een hoogtepunt van de realistische literatuur, hoewel hij niet louter in deze stijl schreef; zo zijn er ook werken in zijn oeuvre die als romantisch gekarakteriseerd kunnen worden.

Zijn bekendste en meest invloedrijke werk is zijn debuutroman Madame Bovary uit 1857, een werk dat zich afspeelt op het platteland en handelt over de overspelige relaties van het hoofdpersonage Emma Bovary. De roman veroorzaakte een schandaal vanwege vermeende obsceniteiten, maar is van grote invloed geweest op onder meer Emile Zola en het naturalisme. Andere belangrijke werken van Flaubert zijn L'Éducation sentimentale en zijn correspondenties met onder anderen George Sand, Ivan Toergenjev en Louise Colet.

Leven en werk

Flaubert werd geboren…Lees verder op Wikipedia

Suggesties