Boek
Nederlands

Onder sterren

James Purdy (auteur), Harm Damsma (vertaler)
Een componist besluit een opera te maken gebaseerd op het leven van een beruchte schrijver en zijn vrouw, maar zij zullen alles op alles zetten om de waarheid niet aan het licht te laten komen.
Titel
Onder sterren
Auteur
James Purdy
Vertaler
Harm Damsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Out with the stars
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
255 p.
ISBN
9789025314699 (paperback)

Besprekingen

Een literaire roman over een componist die besluit een opera te maken over het leven van een beruchte schrijver.De arrogante componist Abner Blossom schort tijdelijk zijn pensioen op na de ontdekking van een anoniem libretto. Hij besluit een opera te componeren die is gebaseerd op hetleven van de beruchte schrijver/fotograaf Cyril Vane. Maar iedereen die Vane en zijn vrouw kent, weet dat zij alles op alles zullen zetten om de waarheid niet aan het licht te laten komen. In heldere, lichtvoetige stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep.James Purdy (Fremont, 1914 - Englewood, 2009) was o.a. schrijver, onderwijzer, dichter en toneelschrijver. Hij schreef meer dan dertig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.'Onder sterren' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1992.

Over James Purdy

James Otis Purdy (Fremont (Ohio), 17 juli 1914 - Englewood (New Jersey), 13 maart 2009) was een Amerikaans schrijver.

Leven

James Purdy werd geboren in Fremont in de staat Ohio. Hij ging naar de universiteit in Chicago en daarna ook in Pueblo in New Mexico. Hij was werkzaam als tolk en gaf les aan de United States Information Agency in Europa. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Brooklyn. In 1958 en 1962 ontving hij twee Guggenheim Fellowships. In 1993 kreeg hij de Morton Dauwen Zabel Fiction Award van de American Academy of Arts and Letters. De Ford Foundation en Rockefeller Foundation schonken hem een beurs. Edith Sitwell was een van de eersten die zijn talent erkenden. Verder spraken onder meer Edward Albee, Susan Sontag en Gore Vidal, die hem een "authentic American genius" noemde, lovend over zijn werk.

Purdy heeft zowel romans, gedichten als toneelstukken geschreven; zijn werk is echter weinig beke…Lees verder op Wikipedia