Sandra heeft met hulp van haar man slechts één weekend de tijd om haar collega's te overtuigen om hun bonus te weigeren zodat zij haar baan kan behouden.
Onderwerp
Arbeid en vrouwen
Titel
Deux jours, une nuit / een film van Jean-Pierre & Luc Dardenne
Regisseur
Jean-Pierre Dardenne Luc Dardenne
Acteur
Marion Cotillard Fabrizio Rongione
Taal
Frans
Uitgever
Twin Pics, [2014]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
92 min.
Aantekening
Taalkeuze: Frans, audiodescriptie in het Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5414939772917
mooov

Besprekingen

Drama uit 2014 van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne (Le gamin au vélo; La fille inconnue). Sandra (Marion Cotillard) zit depressief thuis en staat op het punt weer aan het werk te gaan. Dan krijgt ze een bericht van haar werkgever: enkel als haar collega’s afzien van een bonus kan Sandra haar baan behouden. Sandra’s vriend (Fabrizio Rongione) stuurt haar in het weekend langs al haar collega’s om hen over te halen maandagochtend bij de stemming voor haar te kiezen. Floortje Smit (Volkskrant 19-06-’14) schrijft: ‘(…) De Dardennes laten Sandra's kansen steeds weer kantelen zodat de afloop zich geen moment laat voorspellen. Daarbij krijgt het ogenschijnlijk eenvoudige dilemma met elke geopende deur meer lagen – het gaat ook over groepsdruk, vechtlust, de positie van de zwakkere in een economie die alleen plek heeft voor winnaars.’ VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Opnieuw een intelligent en aangrijpend sociaal drama (...)'. Genomineerd voor onder meer een Gouden Palm in Cannes en de Osc…Lees verder

Over Jean-Pierre Dardenne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jean-Pierre Dardenne (Engis, 21 april 1951) is een Belgisch filmregisseur. Al zijn films heeft hij samen met zijn jongere broer Luc Dardenne gemaakt.

Met de film Rosetta wonnen de gebroeders Dardenne de Gouden Palm op het Filmfestival in Cannes in 1999. In 2005 wonnen ze deze prijs opnieuw met hun film L'enfant. Daarnaast wonnen ze voor Le Silence de Lorna in 2008 de scenarioprijs en in 2011 de Grand prix voor Le Gamin au vélo.

Dardenne was voorzitter van de categorie Cinéfondation tijdens het filmfestival van Cannes in 2012. Hij volgde daarmee mensen als Atom Egoyan, Martin Scorsese en Michel Gondry op.

Filmografie

  • 1987: Falsch
  • 1992: Je pense à vous
  • 1996: La Promesse
  • 1999: Rosetta
  • 2002: Le Fils
  • 2005: L'Enfant
  • 2008: Le Silence de Lorna
  • 2011: Le Gamin au vélo
  • 2014: …Lees verder op Wikipedia

Suggesties