Besprekingen

Brits drama uit 2012 van regisseur Joe Wright (Pride & Predjudice), met Keira Knightley, Jude Law e.a. Verfilming van het meesterwerk van Tolstoj, dat in de loop van de geschiedenis zeker dertig keer verfilmd is, o.a. met Greta Garbo in 1935. Het verhaal speelt zich af eind 19e eeuw, ten tijde van tsaristisch Rusland waar de elite gevangen zit in geschreven en ongeschreven regels en zich al roddelend amuseert. Anna Karenina, echtgenote en moeder, wordt verliefd op de jonge graaf Vronski, vertrekt met hem, maar kan uiteindelijk de druk van echtgenoot en omgeving niet aan. Jann Ruyters (Trouw 6-12-'12) geeft 4 (van 5) sterren: 'Al met al schuilt de betovering van deze Anna Karenina het meest in de pracht en praal, in lust en looks, meer dan in ontroering of een nieuw inzicht in mens en gevoelens. Voor dat laatste moet je dan toch aan het boek, maar daartoe inspireert dit sprankelende spektakelstuk zeker, en dan nog een keer de film zien, alleen al vanwege het bal.' Ook Ab Zagt (Algemeen…Lees verder

Over Joe Wright

Joe Wright (Londen, 25 augustus 1972) is een Brits filmregisseur.

Hij regisseerde onder meer de films Pride and Prejudice, Atonement, The Soloist, en Hanna. Hij won een BAFTA Award als beste nieuwkomer (regisseur).

Wright was tot 2019 gehuwd met Anoushka Shankar, een bekend sitarspeelster en dochter van Ravi Shankar. Sinds 2018 is hij samen met actrice Haley Bennett.

Filmografie

  • 1997: Crocodile Snap (korte film)
  • 1998: The End (korte film)
  • 2005: Pride and Prejudice
  • 2007: Atonement
  • 2009: The Soloist
  • 2011: Hanna
  • 2012: Anna Karenina
  • 2015: Pan
  • 2017: Darkest Hour
  • 2021: The Woman in the Window
  • 2021: Cyrano
Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek