Boek
Nederlands

De bal

Joukje Akveld (auteur), Myriam Berenschot (illustrator)
Wat een bal toch allemaal voor emoties kan oproepen. Leer het samen met je kleintje in dit prentenboek. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Gevoelens
Titel
De bal
Auteur
Joukje Akveld
Illustrator
Myriam Berenschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2022
[20] p. : ill.
ISBN
9789025776503 (hardback)

Besprekingen

Een achtbaan van emoties voor de peuter die de hoofdrol speelt in dit prentenboekje. Eerst is hij jaloers op andere kinderen die spelen met een rode bal. Hoe groot is dan de verrassing als die bal uit een cadeau komt. Dan volgt de teleurstelling als de bal niet doet wat jij wil. De boosheid die met een enorme trap op de bal wordt afgereageerd wordt gevolgd door trots, schrik, angst, verdriet en opluchting. Het verhaal sluit blij af. Een prachtig vormgegeven prentenboek in dik karton. De illustraties hebben een beperkt kleurgebruik van de primaire kleuren aangevuld met groen en bruin met heel veel textuur in de grote vlakken. Het bijzondere is, dat het verhaal wordt geschreven met slechts één woord, een emotie of gevoel, per spread. De hele illustratie drukt de emotie of het gevoel uit. Daarnaast vormen de illustraties, zoals hierboven beschreven, ook een doorlopend verhaal. Vanaf ca. 1,5 jaar.

De bal

Een kindje is jaloers op leeftijdsgenootjes die met een bal spelen, verrast wanneer hij er zelf een krijgt, teleurgesteld omdat zijn behendigheid tegenvalt, trots wanneer de bal toch een grote boog maakt. Hij schrikt wanneer de bal een raam stukslaat, en is nadien bang en verdrietig tot de bewoonster van het getroffen huis de bal terugbrengt en hij opgelucht kan ademhalen.Elke bladzijde van dit kartonboekje bevat maar één enkel woord, namelijk de emotie. Voor kleuters kan je dan ook daarop inzoomen bij het vertellen van het verhaal dat zich perfect laat aflezen van de illustraties. Voor peuters hou je het wellicht op de gebeurtenissen. De emoties zijn zeer sprekend weergeven op het gezicht en in de houding van het kindje, maar ook op de snuit van het hondje dat overal aanwezig is en duidelijk deelt in de gevoelens. De illustraties zijn verder sober gehouden, met primaire kleuren tegen een witte achtergrond. Voorwerpen zijn vaak niet afgelijnd en hebben een uitges…Lees verder

Over Joukje Akveld

Joukje Akveld (Leiden, 12 november 1974) is een Nederlands schrijfster en journalist.

Biografie

Akveld werd geboren in Leiden en groeide op in Koudekerk aan den Rijn en Berkel en Rodenrijs. In 1992 verhuisde ze naar Utrecht om daar Nederlands te studeren. Tevens werkte ze in een kinderboekenwinkel. Ze studeerde af met een scriptie over jeugdliteratuur. Hierna verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze werkte voor diverse uitgeverijen. Na bij enkele uitgeverijen als vertaler gewerkt te hebben, maakte Akveld de overstap naar de journalistiek en ging werken bij de jongerenkrant Kidsweek. Hierna ging zij ook stukken en recensies over jeugdliteratuur en theater schrijven voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland en Trouw.

In 2010 debuteerde Akveld als zelfstandig schrijver met Tekenaars; kinderboekenillustratoren geportretteerd. In dit boek portretteerde Akveld bekende Nederlandse kinderboekenillustrato…Lees verder op Wikipedia