Ons soort mensen

Juli Zeh (auteur), Annemarie Vlaming (vertaler)
Als een investeringsmaatschappij een windmolenpark aan de rand van een dorp in Brandenburg wil aanleggen, lopen de spanningen hoog op.
Extra onderwerp
Oost-Duitsland, 1989-
Titel
Ons soort mensen
Auteur
Juli Zeh 1974-
Vertaler
Annemarie Vlaming
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Unterleuten
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2017
669 p.
ISBN
9789026334665 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Dorpsstolp

Duits supertalent Juli Zeh heeft haar meesterproef afgelegd. Met goddelijke hand plaatst ze een stolp over een dorp om dan met een vergrootglas haar kolonie personages tot op het bot te analyseren.

Wie op literair verantwoorde wijze zijn pensioen veilig wil stellen, plaatst nu al een gokje op Juli Zeh. Over pakweg twintig jaar rijft ze zeker de Nobelprijs binnen. Haar oeuvre oogt nu al indrukwekkend en met elke nieuwe publicatie bevestigt ze haar status als Duits wonderkind. Zonder verpinken mengt ze zich met luide stem in het politieke debat, in haar romans tackelt ze sociale en filosofische problemen en met haar essays analyseert ze messcherp de tijdgeest. Zeker Aanslag op de vrijheid , een essaybundel die ze samen met Iilja Trojanow schreef, en waarin ze de surveillancestaat op de korrel neemt, blijft verplichte kost – elk lid van de privacycommissie zou deze bundel als een Bijbel moeten beschouwen. Maar het brede publiek zal vooral genieten van haar vernuftige én toegankelijke romans, waarin ze complexe materie op mensenmaat serveert. Avant-gardistische natuurkunde, de speltheorie, de diepe valkuilen der liefde, kantiaanse d…Lees verder

Met deze sterke roman voor een breed publiek bevestigt de veel bekroonde Duitse auteur (1974) haar reputatie als een van Duitslands beste hedendaagse auteurs. Het verhaal speelt in 2010 in het op het eerste gezicht idyllische (fictieve) Brandenburgse dorp Unterleuten. Het dorp is wars van bemoeienis van buiten en is gewend haar eigen problemen op te lossen. Ze wordt bestuurd door een herenboer, Grombowski genaamd, in samenwerking met de burgemeester. In de laatste jaren is er ook een aantal jonge Berlijnse gezinnen voor de rust komen wonen. Als een investeringsfirma dicht bij het dorp een windmolenpark wil plaatsen, dat degene die de licentie krijgt geen windeieren zal leggen, polariseren zich de verhoudingen tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers. Kern is een oude weer oplaaiende vete tussen Grombowski en ‘Einzelgänger’ Kron. Door het gebruik van wisselende perspectieven presenteert de auteur een thematisch rijke, invoelende en spannende dorpskroniek, die weer wordt gek…Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, thans Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die Republ…Lees verder op Wikipedia