Boek
Nederlands

Oostende is niet ver meer

+1
Oostende is niet ver meer
×
Oostende is niet ver meer Oostende is niet ver meer

Oostende is niet ver meer

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Besprekingen

‘Oostende is niet ver meer’ is een historisch zeeverhaal voor jongeren. Joannes gaat als scheepsjongen mee op een schip van de Oostendse Compagnie om de zilverschat te vinden voor Nel. Maar zij vindt dat maar niets en heeft een vriend nodig om haar van haar thuissituatie af te leiden. Gelukkig is er de vrolijke Isabella op wie zij past. Samen zetten zij de wereld naar hun hand met hun verhalen. Kan Nel zich bevrijden van haar ouders? En ziet ze Joannes nog terug? Het verhaal is in een meeslepende, wat ouderwetse stijl geschreven. Met verklarende woordenlijst en lijst van historische personen. Katrien Van Hecke* (Torhout, 1960) is schrijver en maker. Ze schreef meerdere boeken. Voor lezers met interesse in geschiedenis vanaf ca. 14 jaar.

Oostende is niet ver meer

Deze historische roman situeert zich halfweg 18de eeuw. Joannes en Nel ontdekken een geheime boodschap die hen op weg helpt om de Zilverschat te vinden. Joannes ziet zijn droom werkelijkheid worden wanneer hij inscheept op een fregat dat op zeiltocht vertrekt naar Bengalen. Dit zeilschip vaart onder Poolse vlag omdat de Engelsen en Nederlanders een pact hebben afgedwongen waarin de Oostendse Compagnie verboden is om verder nog handel te drijven met Bengalen en China.

Nel zit gewrongen in een moeilijke thuissituatie, ze vindt soelaas door als hulpje in een rijke familie op twee kinderen te passen. Vanuit een persoonlijke gedrevenheid zoeken zowel Joannes als Nel hun eigen weg. Joannes geraakt betrokken in een woelig avontuur en Nel vlucht wanneer de toestand met haar vader onhoudbaar wordt.De historicus Katrien Van Hecke schept een levendig beeld hoe de jongeren een ruw en hard bestaan leiden, hoe ze ondanks veel ontberingen telkens moeilijke situaties …Lees verder

Over Katrien Van Hecke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Peter Algoet

Katrien Van Hecke (Torhout, 21 juni 1960) is een Belgische auteur van kinder- en jeugdboeken. Zij is vooral bekend geraakt met haar historische jeugdromans.

Biografie

Katrien Van Hecke groeide op in Lichtervelde en studeerde geschiedenis aan de UGent. Haar masterproef ging over het leven van Vlaamse missionarissen bij Noord-Amerikaanse indianen in de 19e eeuw.

Ze werkte enkele jaren als ambtenaar maar stopte met dat werk om jeugdliteratuur te gaan schrijven en literaire lezingen te geven, zowel voor volwassen als voor kinderen.

Nominaties

Joan het heksenkind werd genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury; Ahatani en het geheim van het oudste verhaal werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury en was aanbevolen literatuur bij de lerarenopleiding aan de Artevelde Hogeschool Gent; Soldaat Marie werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.

Lees verder op Wikipedia