Boek
Nederlands

Schone kunsten : een persoonlijke reis langs mensen, musea, muziek, meesterwerken en alle dingen die ons leven kleu...

Kurt Van Eeghem (auteur)

Schone kunsten : een persoonlijke reis langs mensen, musea, muziek, meesterwerken en alle dingen die ons leven kleu...

Verzameling radioteksten over cultuur van de presentator van het Vlaamse radioprogramma 'Schone Kunsten'.
Onderwerp
Kunst
Titel
Schone kunsten : een persoonlijke reis langs mensen, musea, muziek, meesterwerken en alle dingen die ons leven kleur geven
Auteur
Kurt Van Eeghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017
301 p.
ISBN
9789463102254 (paperback)

Besprekingen

Al jaren presenteert cultuurminnaar Van Eeghem het programma 'Schone kunsten' op de Vlaamse radiozender Klara. In deze bundel zijn circa tweehonderd van zijn radioteksten verzameld. Daarin reflecteert hij bevlogen en op caleidoscopische wijze op culturele uitingen als beeldende kunst, muziek, literatuur en theater, maar ook op bijzondere plekken en mensen. Zo krijgen zowel Michelangelo en Schubert als Toon Hermans, Mohammed Ali en de Finnen zijn aandacht. De teksten zijn persoonlijk en vaak anekdotisch, jeugdherinneringen en voorvallen ophalend. De bundel bevat geen afbeeldingen en geluidsfragmenten ontbreken. Dat maakt veel teksten alleen begrijpelijk voor een publiek met kennis van het betreffende onderwerp. Wie de liedjes van Zjef Vanuytsel of het werk van Robert Delaunay niet kent, krijgt daar door de tekst ook geen duidelijk beeld van, al maakt Van Eeghems enthousiasme wel nieuwsgierig naar het betreffende werk of de artiest. Liefhebbers van zijn radioprogramma zullen zeker smull…Lees verder

Over Kurt Van Eeghem

Kurt Camiel Aster Van Eeghem (Zeebrugge (Brugge), 28 september 1952) is een Vlaams televisie- en radiopresentator.

Biografie

Van Eeghem volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck en aan de Theaterschool Amsterdam. Vanaf 1975 speelde hij theater bij verschillende gezelschappen, en met zijn eigen ensemble Het ei.

Hij begon zijn televisiecarrière in 1980 met het muziekprogramma Hitring als zijn toenmalige alter ego: de dandy Raphaël Goossens. Dat programma werd bekroond met De HA! van Humo.

In 1982 nam hij zelf een single op: Cool hé, jongen, samen met Jean-Marie Aerts.

In 1984 presenteerde hij de quiz Namen Noemen en later het comedyprogramma "Kurtoisie", waarin hij zich als het typetje Hilaire Sfeermaeckers profileerde als etiquette-kenner. Ook speelde hij vaak komische sketches waarbij hij koning Boudewijn imiteerde.

In 1990 werd hij de nieuwe presentator van de quiz De dr…Lees verder op Wikipedia