Boek
Nederlands

Schaduw van Toet

Lida Dijkstra (auteur), Djenné Fila (illustrator)
+1
Schaduw van Toet
×
Schaduw van Toet Schaduw van Toet
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Anchesenamon groeit op in het hof van de farao, en probeert binnen de strenge regels haar eigen keuzes te maken. Amany is de dochter van farao Achnaton en Nefertiti, en ook de halfzus, latere echtgenote en vooral beschermer van haar jongere halfbroer Toetanchamon. Met informatie over het Oude Egypte. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Schaduw van Toet
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Djenné Fila
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
199 p. : ill.
ISBN
9789024595785 (hardback)

Besprekingen

‘Ik zal op je passen en tussen jou en je vijanden staan’. Anchesenamon, Amany voor haar familie, was veel meer dan de schaduw van farao Toetanchamon, ze was zijn halfzus, echtgenote en vanaf zijn geboorte vooral zijn beschermer. In 1922 werd het graf van deze farao geopend, zijn mummie maar ook grote schatten uit zijn leefwereld werden gevonden waardoor het mogelijk werd het leven uit die tijd te reconstrueren. In deze op, historische feiten, gebaseerde roman wordt het leven van Toet (zoals we hem kennen) beschreven vanuit het perspectief van zijn halfzus. Zo krijgen we een boeiend beeld van de ontwikkeling van een meisje in een Egyptisch paleis, op het papier weergegeven in smalle banen, lezend alsof het poëzie is. Het verhaal wordt afgewisseld met kaders waarin het leven in die tijd wordt beschreven (‘Hoe je een mummie maakt’) waardoor er een extra laag is toegevoegd. Aansprekend taalgebruik zoals: de troon van Toet was maatje ‘kinderbips’. De indrukwekkende illustraties van Djenné…Lees verder

Schaduw van Toet

Een verhaal over farao's, maar vooral ook over de mensen achter en naast de farao's. Amany is de derde dochter van de heersende farao, maar ook de meest rebelse en meest intelligente. Ze heeft al zeer snel door welke plaats iedereen heeft en hoe de verhoudingen onderling zijn. Wanneer haar broertje geboren wordt, legt ze voor zichzelf een eed af: ze gaat hem beschermen en sterker maken, hem onderwijzen en zijn schaduw zijn.Je krijgt inkijk in de menselijke kant van de farao's en hun dagelijkse bezorgdheden, maar evengoed word je ingeleid in de wereld van de goden en de priesters, de heersende wetten en de goddelijke status (en zijn handelen ernaar) van de farao.Djenné Fila maakt dit boek tot een pareltje, ongelooflijk hoe zij in de tijd van toen kruipt en haar illustraties volledig de sfeer van het oude Egypte weergeven. Tot in de details toe is het een kunstwerk, zo staat er bij de start van elk hoofdstuk een hiëroglief getekend. De verschille…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Alida Wietske (Lida) Dijkstra (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft daarnaast enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Dijkstra schrijft in het Nederlands en het Fries, en vertaalt zelf haar boeken van de ene naar de andere taal. Haar Nederlandse boeken komen uit onder de naam Dijkstra, de Friese onder de naam Dykstra.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om een studie aan de Reinwardt Academie te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze con…Lees verder op Wikipedia