Boek
Nederlands

Tot de dood ons scheidt : roman

Lionel Shriver (auteur), Karina van Santen (vertaler), Marian Van der Ster (vertaler)
Titel
Tot de dood ons scheidt : roman
Auteur
Lionel Shriver
Vertaler
Karina van Santen Marian Van der Ster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Should we stay or should we go
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
334 p.
ISBN
9789025471378 (paperback)

Besprekingen

Aftellen naar het einde

Lionel Shriver laat zien dat de dood moeilijk te plannen valt in een ideeënroman vol ironie. De personages hadden meer diepgang mogen krijgen.

Lionel Shriver werpt zich in haar roman Tot de dood ons scheidt (Should We Stay or Should We Go) op een interessant vraagstuk. Wat is een verkieslijker dood: wanneer je nog gezond en bij je volle verstand bent zélf besluiten een eind aan je leven te maken, of wachten totdat het verval intreedt, maar het misschien te laat is om de beslissing nog in eigen hand te hebben?

Ze werkt haar ideeën uit via het Londense echtpaar Cyril en Kay Wilkinson. Hij is huisarts in dienst van de National Health Service, zij verpleegkundige in een ziekenhuis. Het is 1991 en Kays vader is na 'vier jaar van geleidelijke achteruitgang, gevolgd door maar liefst tien jaar van pure verwording' eindelijk gestorven aan alzheimer. Ook voor de nabestaanden was het ziekteproces een gruwelijke lijdensweg. Kay voelt dan ook geen verdriet, maar louter opluchting.

Dit willen Cyril en Kay zichzelf en hun kinderen absoluut besparen. Om nog maar te zwijgen van de zware aanslag die hun laatste, k…Lees verder

Na de dood van haar demente vader, die ze samen met haar moeder tien jaar lang verzorgd heeft, voelt Kay alleen maar opluchting. Het was een vreselijke tijd. Zij en haar man Cyril, resp. verpleegkundige en arts, besluiten om zichzelf, hun kinderen en de maatschappij zo’n einde te besparen en hun leven te beëindigen als Kay tachtig wordt. Als de bewuste datum nadert, begint ook de onzekerheid toe te slaan. Vanaf dit punt heeft de schrijfster twaalf verschillende wendingen bedacht met telkens een andere keus van het echtpaar en een ander einde. Aanvankelijk verrassend, hilarisch, wrang of morbide, bedoeld als satire, maar na een aantal hoofstukken wordt het wat te veel van het goede. Door deze opzet vindt er ook geen karakterontwikkeling plaats. De schrijfster (1957) lardeert haar verhaal met vaak geestige sociale kritiek over een aantal onderwerpen, zoals Brexit, immigratie en de Covid-pandemie. Ook de verhouding met hun kinderen komt aan bod. Een origineel concept, maar te lang uitges…Lees verder

Ouderdom op de korrel

Lionel Shriver trapt opnieuw tegen een heilig huisje en doet dat op de welbekende manier: geestig, kritisch, over the top.

Zomer 2021. Terwijl Rutte-De Jongeland rood kleurt - sorry! - lees ik Tot de dood ons scheidt, de nieuwe roman van Lionel Shriver. Geen coronaroman, wél een verhaal waarin corona een passend decor vormt voor Shrivers hoofdthema: ouderdom. Voor de schrijver was het virus een welkom geschenk, voor de mens een bron van ergernis, dat wil zeggen: de 'overdreven reactie' daarop.

In een interview met Toef Jaeger, in NRC van mei vorig jaar, liet ze weten meer te vrezen van de economische gevolgen van de zogenoemde 'oorlog' tegen corona dan van het virus zelf. En die vergelijking met oorlog gaat mank: 'Dit is geen oorlog. Het is zelfmoord. Bij een oorlog worden levens opgeofferd voor het grote geheel, en dat is precies wat we nu weigeren. (...) We willen iemand van 83 met een zwakke gezondheid geen risico laten lopen om de levensvatbaarheid van onze maatschappij te redden.'

De aftakelende mens, obesitas, sportfanatisme, culturele toe-eigening, (vermeende) discriminatie,…Lees verder

Over Lionel Shriver

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tony Sarowitz

Margaret Ann "Lionel" Shriver (Gastonia, 18 mei 1957) is een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Ze woont in Londen.

Haar roman "Laten we het even over Kevin hebben" won in 2005 de Orange Prize for Fiction.

Biografie

Shriver werd geboren als Margaret Ann Shriver in Gastonia (North Carolina) en komt uit een zeer religieus gezin, waar ethiek boven alles stond.

Haar vader, Donald, was presbyteriaanse predikant. Hij werd later hoogleraar sociale ethiek en voorzitter van de "Union Theological Seminary New York". Haar moeder was aanvankelijk huisvrouw, maar ging later werken bij de "National Council on Churches".

Shriver was de middelste van drie kinderen, met een oudere broer, Greg, die later gestorven is aan een eetstoornis, en een jongere broer.

Op 15-jarige leeftijd veranderde Shriver haar voornaam van Margaret Ann naar Lionel, omdat ze als tomboy vond dat…Lees verder op Wikipedia