Martin Beck, inspecteur bij de moordbrigade van de Zweedse nationale politie, lost lastige zaken op
Bevat
Disc 1 The decoy boy = Lockpojken / dir. by Pelle Seth
Disc 1 The man with the icons = Mannen med ikonerna / dir. by Pelle Seth
Disc 2 White nights = Vita nätter / dir. by Kjell Sundvall
Disc 2 Serial killer = Öga för öga / dir. by Kjell Sundvall
Disc 3 The Pearl Hotel = Pensionat Pärlan / dir. by Kjell Sundvall
Disc 3 The monster = Monstret / dir. by Harald Hamrell
Disc 4 The money man = Moneyman / dir. by Harald Hamrell
Disc 4 Night vision = Spår i mörker / dir. by Morten Arnfred
Titel
Beck. Serie 1
Naar het werk van
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Componist
Ulf Dageby
Acteur
Peter Haber Mikael Persbrandt
Taal
Zweeds
Uitgever
Lumiere, 2011
4 dvd-video's
Oorspr. opname
1997-1998
Speelduur
8 x 90 min.
Aantekening
Zweeds gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019005658

Besprekingen

De boeken van Sjöwall en Wahlöö vormden vaak de inspiratiebron voor (televisie)films. Vanaf 1997 is Peter Haber te zien in een Zweedse tv-serie over het personage Martin Beck, inspecteur bij de moordbrigade van de Zweedse nationale politie. Beck is een nuchtere anti-held en een meester in het afnemen van verhoren en het maken van analyses. Hij heeft een hekel aan politiek, slaapt slecht en is beslist geen atleet. Becks collega en tegenpool, rechercheur Gunvald Larsson, wordt gespeeld door Mikael Persbrandt. De dvd-box bevat de eerste acht afleveringen, gemaakt in 1997-1998. In 'The decoy man' (Lockpojken) is het lijk van een onbekende man verbrand in een vuilnisoven. Beck heeft als aanwijzingen voor deze moord alleen een paar tanden en een internetadres. Verder onder meer: The man with the icons, White nights, The money man en Night vision. Maarten Moll (Parool 2-4-'08): '(...) Deze verfilmingen doen denken aan de (eveneens Zweedse) verfilmingen van de verhalen rond Henning Mankells i…Lees verder

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia