Boek
Nederlands

Vrouwen & macht : een manifest

Mary Beard (auteur)

Vrouwen & macht : een manifest

Titel
Vrouwen & macht : een manifest
Auteur
Mary Beard
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Women and power : a manifesto
Parallelle titel
Vrouwen en macht
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
119 p. : ill.
ISBN
9789025308988 (hardback)

Besprekingen

Twee lezingen over de positie van de vrouw. Beard toont in haar boek hoe vrouwen werden behandeld in de loop der tijd en dat hun positie historisch gezien al van oudsher werd bepaald. Dit doet ze door middel van mythologische verhalen uit de Romeinse en Griekse tijd. Die verhalen tonen dat een vrouw met een machtspositie in de westerse cultuur duizenden jaren geleden ook al werd geridiculiseerd en dat het niet iets nieuws is. Daarnaast toont dit boek ook de moeilijkheden die vrouwen dagelijks ondervinden vanwege de machtspositie die voornamelijk wordt geassocieerd met het mannelijke geslacht, maar Beard toont ook dat de positie van de vrouw wel degelijk is veranderd ten opzichte van jaren geleden. Het boek is op een inspirerende, educatieve en vlotte manier geschreven. Het zal het goed doen bij een breed publiek dat geïnteresseerd is in de positie van de vrouw in het verleden en in onze huidige maatschappij. Gebonden uitgave in pocketformaat; normale druk.

Over Mary Beard

CC BY 3.0 - Foto van/door UC3M (youtube)

Winifred Mary Beard, OBE (Much Wenlock, Shropshire, 1 januari 1955) is een Britse classica, hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, fellow van Newnham College en Professor of Ancient Literature van de Royal Academy of Arts. Ze schrijft over de Oudheid in The Times Literary Supplement. Door haar frequente media-optredens, haar blog A Don's Life en haar soms controversiële uitspraken heeft ze de Oudheid voor een breed publiek toegankelijk gemaakt en geldt ze als de bekendste Britse classicus.

In 2018 werd haar een Knighthood toegekend en sindsdien mag ze zich "Dame Mary" laten noemen.

Loopbaan

Als kind deed ze al mee met archeologische opgravingen. Na haar eindexamen wilde ze naar King's College (Cambridge), maar omdat de mogelijkheden voor vrouwen daar toen zeer beperkt waren, koos ze voor het uitsluitend voor vrouwen toegankelijke Newnham College. De ontdekking dat veel mannen aan de universiteit…Lees verder op Wikipedia