Journalist Michel Krielaars is verliefd op Rusland. En hij haat Rusland. Samen met Tsjechov onderzoekt hij die eeuwige tweespalt van een wereldrijk 'met weinig hoop op betere tijden'. Johan de Boose
Er is inmiddels al zoveel verschenen over de Russische geschiedenis, de Russische cultuur en de Russische ziel, in alle vormen en stijlen, dat men zou kunnen denken dat er niets nieuws meer is, behalve actualiteitsgebonden teksten die nog niet met de afstand van de tijd kunnen worden beoordeeld. Veel hangt af van de blik waarmee je naar dat onmetelijke, onbevattelijke land kijkt. InHet brilletje van Tsjechov doet Michel Krielaars dat letterlijk, en wat hij ziet, is verrassend en indringend. Het is een boek over een persoonlijke liefde, namelijk voor een auteur en diens werk, en over het land en de cultuur waarin dit werk is ontstaan, dat nog steeds erg aanwezig is. Maar het is nog veel meer.
Anton Tsjechov is de auteur op wie Krielaars verliefd is. Tsjechov werd geboren in Taganrog in 1860 en stierf veel te jong in Duitsland in 1904. Hij was afkomstig uit een armoedig gezin (zijn vader was de zoon van een lijfeigene), schopte het tot arts en verdiende zijn sporen als schrijver van talloze uitmuntende korte verhalen en toneelstukken alsOom Wanja,Drie zusters,De meeuw enDe kersentuin. In zijn werk beschrijft hij een vermoeide, versleten generatie Russen, die zich tussen twee werelden bevindt: de oude, inerte, 'vervelende' wereld van het keizerlijke Rusland en de nieuwe, onbekende, dreigende wereld van de revolutie. Tsjechov stierf één jaar voor de eerste van een reeks revoluties die Rusland zouden omdopen in de Sovjet-Unie, maar hij voorvoelde de verandering, de onzekerheid en het gevaar. Sergej Diaghilev, stichter van de Ballets Russes en impresario in Parijs, noemde Tsjechovs oeuvre 'de absolute uitdrukking van de Russische ziel'.
Groezelige ziel
Michel Krielaars, geheel terecht dol op Tsjechov, volgt diens spoor van huis naar huis, van stad naar stad: hij begint in Taganrog aan de Zee van Azov (het noordelijke deel van de Zwarte Zee) en reist onder andere naar Moskou, Sint-Petersburg, het voormalige Oostenrijk-Hongarije, Perm, Jekaterinburg, het Siberische Tomsk en Vladivostok, de Krim en Duitsland. Hij citeert gul uit Tsjechovs werk, beschrijft hoe het leven er toen uitzag, vergelijkt het met nu, praat met iedereen en strooit soms luchtige, soms kritische bedenkingen in het rond. Wat oorspronkelijk een verzameling columns lijkt (het boek bestaat uit 76 hoofdstukjes), wordt langzaam een caleidoscopisch geheel. Je kunt genieten van Tsjechovs rake typeringen, en tegelijk word je meegenomen - om in theatertermen te blijven - naar de coulissen van de Russische ziel, naar de groezelige achterkant ervan. In welke eeuw werd het volgende geschreven? 'Een Aziatisch land, waar geen pers- en gewetensvrijheid bestaat, waar de regering en negen tiende van de ontwikkelden een journalist beschouwen als een vijand, waar zo bekrompen en beroerd geleefd wordt en weinig hoop bestaat op betere tijden.' Het gaat over Tsjechovs tijd, maar het zou over vandaag kunnen gaan.
Krielaars doet aan spoorzoeken en schatgraven, maar eigenlijk fileert hij het eenentwintigste-eeuwse Rusland. De gelijkenis tussen het oude en het nieuwe Rusland is verbluffend. Het boek onderzoekt of de Russische ziel, zoals beschreven door Tsjechov, nog steeds terug te vinden is. Het antwoord is positief, en het is even mooi als schrijnend, want die ziel is een vat vol tegenstrijdigheden, zo paradoxaal dat wie denkt ze te begrijpen zijn mening meteen moet herzien. Liefde voor en afkeer van die ziel wedijveren met elkaar.
Tsaar Poetin
Krielaars combineert literaire geschiedschrijving en politieke analyse. Hij gaat geen enkel thema uit de weg: we vernemen wie model stond voor Tsjechovs personages en dat hij nu en dan een bordeel bezocht, en tegelijkertijd worden we geconfronteerd met Ruslands grootste problemen: algemene drankzucht, gericht en blind geweld, wetteloosheid, straffeloosheid en gewetenloosheid, armoede, hypocriete orthodoxie, gevangenissen, ziekenhuizen, liefdeloosheid, seksisme, tsaar Poetin, de bewuste herinterpretatie van de geschiedenis, narcotica en hoeren, illegaliteit, verkiezingen die geen verkiezingen zijn, enzovoort. Krielaars belichaamt zelf de paradox: hij is afwisselend melancholisch over de romantische inborst van de Russen, over hun hartelijkheid en gastvrijheid, over al wat het Westen heeft verloren, én genadeloos, verontwaardigd en boos als hij ziet hoe hopeloos het er is.
Krielaars concludeert: 'Het is in wezen nog altijd hetzelfde Rusland dat Tsjechov in zijn verhalen en toneelstukken beschrijft - een land van onmetelijke tegenstellingen, waar rechtvaardigheid schaars is. Niemand kan me wijsmaken dat de waarheid elders ligt.'
Het brilletje van Tsjechov is een belangrijk boek, en het fungeert zelf als een bril, waardoor je op een andere manier naar Rusland gaat kijken, zelfs als je het al kent. Ook actuele problemen (Sotsji, de Krim, Pussy Riot.) kunnen door deze bril worden bekeken. Op die manier ontstaat een heel genuanceerd beeld van Rusland, van zijn warme ziel én van zijn donkere keerzijde.
MICHEL KRIELAARS
Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland.
Atlas/Contact, 416 blz.
De auteur: deze voormalig correspondent in Rusland voor NRC Handelsblad is nu chef boeken van dezelfde krant.
Het boek: een combinatie van literaire geschiedschrijving en politieke analyse met Tsjechov als ervaren gids.
ONS OORDEEL: een genuanceerd en belangrijk boek dat je met andere ogen naar Rusland doet kijken.
Verberg tekst