Dvd
Engels

The lord of the rings. [1], The fellowship of the ring

Peter Jackson (regisseur), J.R.R. Tolkien (naar het werk van), Frances Walsh (scenarist)
Als hobbit Frodo in het bezit komt van een bijzondere ring moet hij een lange tocht maken om de ring te kunnen vernietigen, zodat hij niet in handen valt van Sauron die met deze ring iedereen tot slaaf kan maken
Titel
The lord of the rings. [1], The fellowship of the ring / dir. by Peter Jackson ; screenplay by Frances Walsh ... [et al.] ; based on the book by J.R.R. Tolkien
Regisseur
Peter Jackson
Naar het werk van
J.R.R. Tolkien
Scenarist
Frances Walsh
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Elijah Wood Ian McKellen Ian Holm
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2002
1 dvd-video + bonus dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
178 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
EAN
8716777002537

Besprekingen

Verfilming van het eerste deel van de trilogie van J.R.R. Tolkien door de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson. De twee andere delen komen in december 2002 en 2003 in roulatie. Het is het duurste filmproject aller tijden, waarin hobbit Frodo in het bezit komt van een bijzondere ring. Frodo moet een lange tocht maken om de ring te kunnen vernietigen zodat hij niet in handen valt van Sauron die met deze ring iedereen tot slaaf kan maken. Pauline Kleyer (Volkskrant 20-12-'01): 'The fellowship of the ring is een overrompelend begin. (...) Topspektakel in Midden-aarde.' De film kreeg 13 Oscarnominaties waarvan er 4 werden toegekend. De tweede disc bevat veel extra's (120 min.).

Over Peter Jackson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stefan Servos

Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur. Hij maakte onder meer een aantal culthorrorfilms en de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit.

Biografie

Jackson is het enige kind van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was.

Zijn eerste 'grote' speelfilm, Bad Taste (…Lees verder op Wikipedia

Suggesties