Boek
Nederlands

Het eerste schrift

Renzo Rossi (auteur)
+1
Het eerste schrift
×
Het eerste schrift Het eerste schrift

Het eerste schrift

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Het eerste schrift
Auteur
Renzo Rossi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How writing began
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2005
29 p. : ill.
ISBN
90-5483-563-X

Besprekingen

Biblion bracht met 'Lezen en Schrijven' een reeks van zes rijk geïllustreerde boeken uit over het ontstaan en de evolutie van het schrift en schriftgebruik. Jonge lezers krijgen een schat aan informatie, maar riskeren verloren te lopen tussen het overaanbod aan kort behandelde thema's. Minder was meer geweest? Het is duidelijk een reeks, maar nergens is aangeduid hoe de verschillende deeltjes op elkaar volgen. Na enig puzzelen slaagde ik erin de boeken in de juiste volgorde te lezen -- maar wees niet te zeker dat dit jonge lezers eveneens zal lukken. Wellicht blijft zo veel van de historische informatie in het ijle hangen, want jonge lezer bezitten niet voldoende historische kapstokken om de boekjes zelf te kunnen plaatsen. Een eenvoudige tijdslijn had veel verwarring kunnen voorkomen.

Het eerste schrift is gewijd aan het ontstaan van het eerste schrift. Vertrekkend van de rooksignalen, de tekens van prehistorische mensen en de kleitabletten wordt de evolutie naar het So…Lees verder
Dit boekje uit de zesdelige serie "Lezen & Schrijven" gaat over de onstaansgeschiedenis van het schrift. De korte informatieve teksten geven in combinatie met duidelijke en attractieve tekeningen en foto's een goed beeld van het eerste schrift, te weten het spijkerschrift. De auteur legt duidelijk en helder uit dat het oude Soemerische schrift woordtekens, lettergreeptekens en tekens voor woorden met meer dan een betekenis bevatte. Naast de woorden komen ook de getallen aan de orde. Door ondermeer het moeilijke taalgebruik pas bruikbaar voor kinderen vanaf ca. 12 jaar. De omslag geeft goed weer waar het boekje over gaat. Met inhoudsopgave, maar een register ontbreekt.