Titel
Gladiator
Regisseur
Ridley Scott 1937-
Componist
Lisa Gerrard 1961- Hans Zimmer 1957-
Acteur
Russell Crowe
Taal
Engels
Uitgever
Universal, © 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2000
Speelduur
ca. 165 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Hongaars Ondertiteling: Nederlands, Engels, Deens, IJslands, Hongaars, Noors, Zweeds, Fins, Hebreeuws, Engels voor slechthorenden Extended special edition
EAN
5050582773729

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek