Boek
Nederlands

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid : persoonlijke kroniek 2001

Ronald Giphart (auteur)

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid : persoonlijke kroniek 2001

In de reeks:
Dagboek over het jaar 2001 van de Nederlandse schrijver (1965- ) over politiek, literatuur, vrienden, kroegen, optredens, kinderen, huizen, relaties, film en nog veel meer.
Onderwerp
Giphart, Ronald
Titel
Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid : persoonlijke kroniek 2001
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2002
328 p.
ISBN
90-295-2229-1

Besprekingen

Al enkele jaren vraagt uitgeverij De Arbeiderspers aan schrijvers om een dagboek bij te houden voor publicatie in de reeks 'Privé-domein'. O.m. Maarten 't Hart en Rogi Wieg schreven een deeltje en Ronald Giphart is nu de hekkensluiter. De schrijvers weten van meet af aan dat hun dagboek op de markt zal komen en dat heeft uiteraard een invloed op het eindresultaat. Een authentiek, niet getrukeerd dagboek mag cryptisch zijn, want het is louter bedoeld als geheugensteuntje voor de auteur. Een authentiek dagboek mag ook ongegeneerd saai zijn, opsommerig, rommelig. Dat is ook niet te vermijden: de auteur is nl. het grootste deel van de dag zoet met zijn/haar literaire productie en het dagboek is iets voor in de late uurtjes, of voor tussendoor. Dat ligt allemaal heel anders bij een boek als Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid. Giphart werkt voltijds aan zijn dagboek en hij weet dat hij niet voor zichzelf, maar voor zijn publiek schrijft. Hij kan zich dus geen opsomm…Lees verder
De veelgelezen schrijver Ronald Giphart (1965) hield op verzoek van Uitgeverij De Arbeiderspers in 2001 een persoonlijk dagboek bij ten behoeve van de prestigieuze reeks Privé-Domein. Giphart schreef over politiek, literatuur, vrienden, kroegen, optredens, kinderen, huizen, relaties, film en nog veel meer; soms feitelijk, veelal aangenaam subjectief. Als lezer krijg je enig inzicht in het eenmansliteratuurbedrijf dat Giphart runt, in zijn opvattingen, zijn emoties en zijn drukke agenda. Giphart kan schrijven, vaak humoristisch, soms ontroerend, dikwijls bevlogen en altijd boeiend. Het boek bevat nauwelijks seks en het is zoeken naar onvertogen woorden. Toch is het meeslepend en smaakt het voor liefhebbers van de soort (zoals ik) zeker naar meer. Kleine druk.

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia

Suggesties