Boek
Nederlands

In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw

Susan Faludi (auteur), Patricia Piolon (vertaler), Astrid Staartjes (vertaler)
+1
In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw
×
In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw

In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw

Een Amerikaanse schrijfster en journaliste vertelt het waargebeurde verhaal van haar joodse vader, zijn Hongaarse afkomst en zwerftocht door diverse werelddelen, zijn huwelijk met een Amerikaanse vrouw en ten slotte zijn coming-out als vrouw.
Titel
In de donkere kamer : het verhaal van mijn vader, de vrouw
Auteur
Susan Faludi
Vertaler
Patricia Piolon Astrid Staartjes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In the darkroom
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2016
462 p.
ISBN
9789048829507 (paperback)

Besprekingen

Twee onderwerpen lopen als een rode draad door het boek: de geschiedenis van de joden in Boedapest tijdens de Holocaust en daarna en de wereldwijde genderproblematiek. Beide thema’s worden uitgebreid – en nogal sec – beschreven en gedocumenteerd. Het levensverhaal van de vader is hiermee verweven. Als kind in Boedapest verwaarloosd door zijn joodse ouders, jong als fotograaf en filmer de wereld ingetrokken, ten slotte gesetteld in Amerika waar zijn huwelijk op een scheiding uitloopt, waarvan de dochter de gevolgen nog niet vergeten is. Lang hebben zij geen contact tot het moment in 2004 dat haar vader op 76-jarige leeftijd vanuit Boedapest mailt dat hij zich in Thailand heeft laten 'ombouwen' tot vrouw. Een soort wedergeboorte die al het voorgaande in een ander licht stelt. Mondjesmaat ontfutselt de schrijfster hem/haar het schokkende verhaal. Tot een echte verzoening komt het amper, maar wederzijdse waardering maakt het contact intenser. Iets te veel uitweidingen misschien, maar als …Lees verder

Over Susan Faludi

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Ainali

Susan Charlotte Faludi (Queens (New York), 18 april 1959) is een Amerikaanse journalist en feminist. Faludi won in 1991 de Pulitzerprijs voor een rapportage over de buy-out van Safeway Stores.

Tijdens haar studie aan de Harvard-universiteit schreef Faludi vaak over vrouwenzaken en seksuele pesterijen in de Harvard Crimson. Ze studeerde in 1981 summa cum laude af en ging aan de slag als journalist. Faludi schreef onder andere voor The New York Times, Miami Herald, Atlanta Journal Constitution, San Jose Mercury News en The Wall Street Journal. In de tachtiger jaren schreef Faludi regelmatig artikelen over de feministische beweging en de weerstand tegen het feministische gedachtegoed.

Haar boek The Backlash: The Undeclared War Against American Women (1991) wordt vaak - samen met Naomi Wolfs De zoete leugen, of De mythe van de schoonheid - gezien als een belangrijke inspiratiebron voor de derde feministische golf. In…Lees verder op Wikipedia