Boek
Nederlands

Voor de nieuwe maan

Tine Lefebvre (auteur), Jacques Maes (illustrator), Lise Braekers (illustrator)
Bores woont op het eiland Ark. Als zijn nieuwe zusje en zijn trouwe hond plots verdwijnen, reist hij voor het eerst naar het Vasteland. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Anders Lezen
Titel
Voor de nieuwe maan / geschreven door Tine Lefebvre ; illustraties van Jacques en Lise
Auteur
Tine Lefebvre
Illustrator
Jacques Maes 1984- Lise Braekers 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023
251 p. : ill.
ISBN
9789463373272 (hardback)

Besprekingen

Een avontuurlijk en sprookjesachtig jeugdboek over gezinsuitbreiding en een zoektocht. Bores woont op Ark, een eiland dat zijn ouders bouwden op het Zondermeer. Hij moet leren omgaan met de komst van Maan, zijn nieuwe zusje. Bores vindt het maar niets en wenst dat ze verdwijnt. Zijn wens komt uit, maar ook zijn trouwe hond Vrijdag raakt plots vermist. Bores gaat naar het Vasteland om zijn hond terug te vinden, en misschien ook wel zijn zusje. Beeldend en lichtvoetig geschreven. Met kleine en enkele grote, fraaie zwart-witillustraties. Geschikt voor lezers vanaf ca. 9 jaar. Tine Lefebvre (Kortrijk) is een Belgische auteur. Ze is deel van het Letterzetter-collectief van Kortrijk. 'Voor de nieuwe maan’ is haar eerste boek.

Voor de nieuwe maan

Bores woont samen met zijn ouders en zijn hond Vrijdag op het eiland Ark. Dat eiland hebben Bores’ ouders zelf ontworpen nadat ze moesten vluchten voor de Landrotten, een wreedaardig volk dat nog steeds de macht heeft op het vasteland. Bores is er gelukkig. Tot zijn ouders beslissen dat het eiland te groot is om met z’n drietjes en een hond te wonen. Ze besluiten om plaats te bieden aan een zusje, Maan. Bores vindt het maar niks om zijn plek te moeten delen met een meisje van het vasteland. Hij wenst dan ook hartgrondig dat ze verdwijnt. Maar wanneer op een ochtend behalve Maan ook zijn hond Vrijdag verdwenen zijn, gaat hij noodgedwongen op zoek. De tocht levert hem veel spannende momenten met de Landrotten op. Daarnaast maakt hij er ook kennis met vreemde figuren zoals Nora die één voortand heeft, Bebbe die op een schroothoop woont en Tita een hond met ijzeren tanden. Ze helpen hem niet alleen tijdens zijn zoektocht naar Maan en Vrijdag. Ze helpen hem ook plaats te maken voor een …Lees verder