Boek
Nederlands

Het nieuwe leven : roman

Tom Crewe (auteur), Edzard Krol (vertaler)
In het Londen van de late 19e eeuw besluiten twee mannen samen een boek te publiceren over persoonlijke en seksuele vrijheid. De arrestatie van Oscar Wilde confronteert hen met de vraag welke prijs ze bereid zijn hiervoor te betalen.
Titel
Het nieuwe leven : roman
Auteur
Tom Crewe
Vertaler
Edzard Krol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The new life
Uitgever
Amsterdam: Het Getij, © 2023
407 p.
ISBN
9789029545488 (paperback)

Besprekingen

Boek van de week -Gevangenis, dwang- arbeid: homo zijn in victoriaans Londen

Twee mannen, twee huwelijken in het Londen van de late 19de eeuw, in zachte kleuren geschilderd: In Het nieuwe leven van Tom Crewe is niets zwart-wit.

De homoseksuele John Addington is op advies van zijn arts getrouwd met Catherine, met wie hij drie volwassen dochters heeft. Op warme ochtenden kijkt hij in Hyde Park toe hoe naakte mannen in de Serpentine zwemmen. Het zijn die stralende gestolen ogenblikken die zijn leven draaglijk maken.

En dan is er Henry Ellis, hetero, een jonge intellectueel, echtgenoot van Edith, die samenwoont met haar geliefde Angelica. In hun beeld van het huwelijk staat seks niet centraal.

Het zijn de gedichten van Walt Whitman, door beiden bewonderd, die de mannen samenbrengen in Het nieuwe leven van Tom Crewe. Twee mannen, twee huwelijken in het victoriaanse Londen van de late 19de eeuw. Schrijvers zijn het: Ellis van essays over vooruitstrevende literaire en wetenschappelijke onderwerpen, Addington van een manuscript: A Problem in Greek Ethics, een beschrijving van de liefde tussen mannen, zoals die in Hellas werd gevierd. Het is een onmogelijk onderwerp, weet hij: homoseksualiteit wordt …Lees verder

Het begint met een natte droom

Tom Crewe leeft zich in in twee victoriaanse pioniers van de homorechten. De keuze om van de geschiedenis radicaal een roman te maken is bijzonder geslaagd.

Voor een Bad Sex in Fiction Award komt de debuutroman Het nieuwe leven van Tom Crewe niet in aanmerking. Integendeel, zelden heb ik een opwindendere openingsscène ge­lezen. Twee mannen staan achter elkaar ademloos in een oververhitte bomvolle metro. De deining van de massa en de cadans van de trein doen de rest. Dit boek begint met een natte droom.

Het nieuwe leven is het verhaal van twee intellectuele pioniers die in de jaren 1890 met een boek de zeden en de absurde strenge wetten in verband met homoseksualiteit in Engeland willen veranderen. John Addington, de dromer van hierboven, leidt een dubbelleven; hij is getrouwd en heeft kinderen, maar prefereert seks met mannen. Henry Ellis is een dokter gespecialiseerd in seksualiteit; hij is hetero, en heeft een bijzondere fetisj voor plassende vrouwen.

Addington pikt een zekere Frank op bij een zwemplek aan The Serpentine in Hyde Park in Londen en brengt hem uiteindelijk mee naar huis. Het b…Lees verder

Een psychologische roman over verboden liefdes in het Londen van de late negentiende eeuw. Na een jarenlange worsteling met zijn verlangens vindt John Addington, getrouwd en vader van drie volwassen dochters, een nieuwe liefde: Frank. Elders in Londen wordt het huwelijk van Henry Ellis en zijn vrouw Edith op de proef gesteld door de heftige liefdesrelatie van Edith met een vrouw, Angelica. Wanneer John en Henry elkaar leren kennen besluiten ze een boek te schrijven, een hartstochtelijk pleidooi voor persoonlijke en seksuele vrijheid. Maar vlak voor de verschijning ervan wordt Oscar Wilde gearresteerd. Die dramatische gebeurtenis plaatst John en Henry voor een dilemma: welke prijs zijn ze bereid te betalen voor het nieuwe even dat ze voorstaan? Invoelend en beeldend geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek.‘Het nieuwe leven’ is de debuutroman van Tom Crewe.