Boek
Nederlands

Detransitie, baby : roman

Torrey Peters (auteur), Janneke Van der Meulen (vertaler)
Reese had het goed voor elkaar: een liefdevolle relatie met Amy, een appartement in een van de betere wijken van New York, een niet al te vervelende baan. Zo had ze een leven opgebouwd waarvan de meeste trans vrouwen alleen maar kunnen dromen. En ook de vervulling van haar diepste wens – moeder worden – leek nabij. Maar dan besluit Amy om weer als man te gaan leven, en Reeses leven stort in. Sinds
Titel
Detransitie, baby : roman
Auteur
Torrey Peters
Vertaler
Janneke Van der Meulen 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Detransition, baby
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2022
447 p.
ISBN
9789025472238 (paperback)

Besprekingen

Zwanger van veel onconventioneels

Detransitie, baby, de debuutroman van Torrey Peters, leest als een literaire trans versie van Sex and the City. Maar dan net wat scherper en gedurfder, en vol levensecht gemankeerde personages.

Detransitie, baby van Torrey Peters (1982) heeft veel van een ouderwetse romantische (zeden)komedie. Er is een driehoeksverhouding tussen tamelijk neurotische types, die de nodige bagage uit het verleden meetorsen. En er is een ongeplande zwangerschap om de boel er nog wat gecompliceerder op te maken. Conventionele ingrediënten genoeg.

Wat níét zo conventioneel is, wordt aardig samengevat in een korte monoloog van een van de hoofdpersonages, de scherp getongde Reese: "Ja, ga die andere vrouw, Katrina, maar vragen om haar ongeboren kind te delen met een trans vrouw. Ik durf er donder op te zeggen dat ze je zal vermoorden, waarvoor ik een deel van de eer zal opeisen zonder een gevangenisstraf te riskeren. Als je over een week nog in leven bent kijken we verder."

In verwachting

De aangesprokene is Reese' ex Ames, die ooit Amy heette, maar na hun breuk het proces dat hem tot een trans vrouw maakte terugdraaide. Nadien kreeg hij een relatie met zi…Lees verder