Boek
Nederlands

Zo makkelijk kom je niet van boeken af : gesprekken over boeken

Umberto Eco (geïnterviewde), Jean-Claude Carrière (geïnterviewde), Jean-Philippe De Tonnac (interviewer)
Dialoog tussen de Italiaanse schrijver Umberto Eco (1932- ) en de Franse filmscenarist Jean-Claude Carrière (1931- ) over het belang van boeken.
Onderwerp
Bibliofilie
Titel
Zo makkelijk kom je niet van boeken af : gesprekken over boeken
Geïnterviewde
Umberto Eco 1932-2016 Jean-Claude Carrière 1931-
Interviewer
Jean-Philippe De Tonnac
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
N'espérez pas vous débarrasser des livres
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
285 p.
ISBN
9789023441809 (paperback)

Besprekingen

Tekst van een bijzonder boeiende, verhelderende en erudiete cultuurfilosofische conversatie van een beroemde auteur (1932) met een dito filmscenarist (1931), beiden grote boekenverzamelaars. Het gesprek gaat dan ook over het ontstaan van het boek, de plaats van het boek in de diverse culturen, voor- en nadelen t.o.v. digitale informatiedragers, de zin van het verzamelen, van bibliotheken, de betekenis van boeken van dwazen, fantasten en tegenstrevers, de filtering door tijd en boekenvervolgers, censuur, boekverbrandingen, etc. En dat alles aan de hand van een rijke voorraad aan anekdotes en betekenisvolle gebeurtenissen. Beide verzamelaars en denkers putten uit een onwaarschijnlijk rijk arsenaal aan parate kennis en voeren verrassende argumenten aan voor de blijvende houdbaarheid van het gedrukte woord. Een verfrissend bad voor een ieder die iets met boeken te maken heeft, van wetenschapper tot liefhebber, van letterkundige tot maker van en handelaar in boeken.

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar brak later met de kerk. Hij omschrijft zichzelf als onconfessioneel religieus.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt h…Lees verder op Wikipedia