Boek
Nederlands

Een vrouw apart. En de stad : een memoir

Vivian Gornick (auteur), Caroline Meijer (vertaler)
Observaties, herinneringen en overpeinzingen van een welbewust alleenstaande vrouw, ooit rabiaat feministe, die alleen of met haar homoseksuele vriend en leeftijdgenoot New York doorkruist.
Titel
Een vrouw apart. En de stad : een memoir
Auteur
Vivian Gornick
Vertaler
Caroline Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The odd woman and the city : a memoir
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2019
206 p.
ISBN
9789038807591 (paperback)

Besprekingen

Gered door het schrijven

Memoir. 'Ik leerde al jong dat het leven ofwel tsjechoviaans is ofwel shakespeariaans. Bij ons thuis was dat een uitgemaakte zaak.' In Een vrouw apart. En de stad is Vivian Gornick gevat als immer. Hoog tijd dat het Nederlands taalgebied haar in de armen sluit. 

In de Verenigde Staten is Vivian Gornick - intussen 84 jaar - quasi een literaire beroemdheid, als bekend essayist en feministisch icoon. In het Nederlands taalgebied sijpelt haar werk maar druppelsgewijs door, maar daar komt deze zomer vermoedelijk verandering in. In juni verschijnt Het einde van de liefdesroman (oorspronkelijk verschenen in 1997), waarin Gornick haar licht laat schijnen op liefde in de boeken van onder anderen Jean Rhys, Willa Cather en Raymond Carver. En in september volgt haar nieuwste werk, Onvoltooid werk. Aantekeningen van een chronische herlezer (2020).

Twee boeken van Gornick zijn al in het Nederlands vertaald, allebei memoires: Een vrouw apart. En de stad en Verstrengeld. In die laatste, die voor het eerst verscheen in 1987 onder de titel Fierce attachments en volgens The New York Times de beste memoir is van de afgelopen vijftig jaar, springt Gornick heen en weer in de tijd. Ze wandelt als 45-jarige met haar 77-jarige moeder door New York, en ze p…Lees verder

Behartenswaardige notities van een bewust alleenstaande vrouw met een strijdbaar feministisch verleden. Wekelijks flaneert zij door de stad met vriend en leeftijdgenoot Leonard: intelligent, geestig, 'gay' en niet-gelukkig. New York is nadrukkelijk ook een personage. De fragmenten zijn ongedateerd, soms zijn ook stukjes gerecycled uit eerdere publicaties en de schrijfster waarschuwt dat sommige personages composieten zijn van meerdere personen. We lezen complete essays, maar ook herinneringen, opnieuw aan de moeder, aan afgedankte echtgenoten, aan boeken en schrijvers. Maar vooral anekdotes over de eigenaardigheden van het leven alleen en het plezier in het dagelijkse contact met vreemden op straat en in winkels. Zo zit zij in de metro tegenover een vader met zijn dove en ernstig misvormde zoon die in gebarentaal communiceren en uiteindelijk hun treurige aanblik overstemmen met een luide lach. 'Zij humaniseren elkaar tot op zeer hoog niveau', analyseert de schrijfster treffend. Veel a…Lees verder

Geen seks (misschien) maar wel de 'city'

Twee schrijfsters over New York, bron van verhalen, conflicten en verbondenheid.

New York als het decor van de levens van moderne 'bevrijde' vrouwen kennen we uit tv-sitcoms als 'Girls' en vooral 'Sex and the City', een serie die overigens niet altijd even hoopvol stemde over die vrijheid van de vrouw gezien de seizoenen lange speurtocht naar Mr. Right en het oeverloze getob over schoenen en tassen.

Schrijfster Vivian Gornick (1935) verwijst er in de titel van haar recente memoir naar, 'The odd woman and the city', een verwijzing die in de Nederlandse vertaling 'Een vrouw apart en de stad' weer verloren gaat. Over 'Sex and the City' heeft Gornick het verder ook niet, wel over 'the city' en ook over de 'bevrijde' vrouw die ze liever 'odd' zou noemen, apart, excentriek, een term die ze ontleent aan de Londense blauwkousen in de door haar bewonderde 19de- eeuwse roman 'The Odd Women' van George Gissing: werklustige, creatieve vrouwen die zich verre hielden van 'de slavernij van het huwelijk' en het moederschap.

'Odd' klinkt als een prima geuzennaam v…Lees verder

Over Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Vivian Gornick (14 juni 1935, New York) is een radicaal feministische Amerikaans schrijfster en journaliste. Haar bekendste boek Fierce Attachments gaat over haar moeizame relatie met haar moeder, met wie ze al wandelend in het reine probeert te komen. Critici noemen haar de schrijfster met de warmste stem over het leven in grootstedelijk Amerika.

Gornick begon haar loopbaan bij The Village Voice en schrijft essays en kritieken voor kranten als The Nation en The New York Times. Ze heeft elf boeken op haar naam staan. Daarnaast geeft zij cursussen non-fictie schrijven aan diverse universiteiten.

Jeugdjaren en vorming

Gornick groeide op in The Bronx, als dochter van Oekraïense immigranten. Haar jeugd speelde zich af in een flatgebouw met uitsluitend andere Joodse Amerikaanse gezinnen. De vrouwen die hier de lakens uitdeelden hadden een scherpe tong en roddelden veelvuldig. Tege…Lees verder op Wikipedia