Livre
Néerlandais

Oriëntalisme

Edward W. Saïd (auteur)
De aard en de geschiedenis van de houding van de Westerse cultuur ten aanzien van de Oosterse cultuur.
Titre
Oriëntalisme
Auteur
Edward W. Saïd
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Orientalism
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
517 p.
Note
Eerder verschenen (in vertaling) onder de titel Oriëntalisten
ISBN
9789025314064 (paperback)

Commentaires

Bijna dertig jaar na de originele publicatie wordt Orientalism (1978), een boek dat als een icoon beschouwd mag worden van het postkolonialisme, vertaald in het Nederlands. Auteur Edward Said (1935-2003) is zelf ook een icoon, zowel in academische cirkels als in de media, niet alleen als de bekendste Palestijnse intellectueel, maar ook als vooraanstaand diasporafiguur. De Nederlandse vertaling, Oriëntalisten, bewijst hem een tweeslachtige eer. Lovenswaardig is dat men zowel Saids nawoord uit 1994 als voorwoord uit 2003 heeft opgenomen, en het nawoord van Sjoerd De Jong biedt een uitstekend portret van de auteur. Maar de houterige vertaling maakt het lezen van dit bij momenten moeilijke en chaotische boek er niet makkelijker op.

"Als een cultureel apparaat is het oriëntalisme één en al agressie, daadkracht, rechtspleging, waarheidsvinding en kennisverwerving." Oriëntalisme omvat voor Said meer dan zomaar de westerse verbeelding van het Oosten in wetenschap en kunst…Lire la suite
Het beroemde en geruchtmakende boek van deze Palestijnse literatuurcriticus, die in 2003 overleed, verschijnt voor het eerst in het Nederlands. Het is belangrijk en leerzaam dat zowel het nawoord uit 1994 als het uitgebreide woord vooraf uit 2003 zijn opgenomen. Want dit boek, dat in 1978 verscheen, heeft vele tongen en pennen losgemaakt en heeft na de elfde september 2001 alleen maar meer en nieuwe actualiteit gekregen. Edward Said verweert zich in die toevoegingen o.m. tegen verkeerde interpretaties van zijn werk. Hij schrijft indringend over vooraanstaande kenners van het Oosten en de voorstellingen die zij ervan gemaakt hebben en doet dat vanuit een enorme persoonlijke betrokkenheid en weergaloze eruditie. Het lezen en bestuderen van dit werk blijft een 'must'. Met register.

À propos de Edward W. Saïd

CC BY 2.0 - Image by Picture taken by Justin McIntosh,

Edward Wadie Saïd (arabe : إدوارد وديع سعيد) (Jérusalem, 1er novembre 1935 - New York, 25 septembre 2003) est un universitaire, théoricien littéraire et critique palestino-américain.

Il a enseigné, de 1963 jusqu'à sa mort en 2003, la littérature anglaise et la littérature comparée à l'université Columbia de New York. Il est l'auteur de nombreux livres de critique littéraire et musicale, il a beaucoup écrit aussi sur le conflit israélo-palestinien et sur le Moyen-Orient. Robert Fisk a dit de lui qu'il était la « voix politique la plus puissante [most powerful political voice] » pour les Palestiniens.

Son ouvrage le plus célèbre est L'Orientalisme. L'Orient créé par l'Occident (Orientalism), pub…En lire plus sur Wikipedia