Jeugdboeken maand!

Jeugdboekenmaand 2023 heeft aandacht voor geluk in de brede zin van het woord. We hebben het over je hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

Kom jij naar ons Jeugdboekenfeest? We vragen dat kinderen onder toezicht van een volwassene de activiteit bijwonen. Ontdek hieronder het volledige programma.

jeugdboekenmaand

Jeugdboekenfeest Haacht

woensdag 15 maart

14 - 17 uur

Doorlopend: Grime en airbrush tattoos

14 – 17 uur Workshop Pikarnel 'Geluk schuilt in een klein doosje' Voor de hele familie

Kom jij erbij om knutselwerken te maken waar je echt ‘gelukkig’ van wordt? Neem mama, papa, oma, opa, tante, nonkel, broer of zus zeker mee! Samen met het hele gezin kan je aan het knutselen gaan. Doorlopend geluks-atelier waarbij men grote en kleine gelukjes kan maken. Van geluksstenen tot gelukspoppetjes, van geluksbrengers tot geluksgevers.

stenen

 

14 – 17 uur Creatief schrijven ‘Lung ta – vlaggetjes’ 6 – 12 jaar

Je mag de bib versieren met ‘geluk’! Geïnspireerd door de lung ta- vlaggetjes, die hun oorsprong vinden in India, creëren we samen met de kinderen een verhalenslinger over geluksmomentjes. We gaan schrijven, tekenen en stempelen. Met als resultaat: een slinger vol kinderwijsheid!   Een ervaren schrijfdocent daagt de kinderen op een speelse manier uit om creatief aan de slag te gaan met taal en te experimenteren met woorden. Schrijf- en letterplezier verzekerd!

vlaggetjes

 

14.30 – 15.15 uur Theater Kakelnest ‘Geur Van Vriendschap’ 2,5 – 5 jaar

Vlinder Zoë en leeuw Leo zijn dikke vrienden. Ze vinden het allermooiste plaatske van de hele wereld en ze willen daar ook blijven. Maar het konijn heeft er ook van gehoord en de apen zijn ook al onderweg. Plots heeft Leo geen plaats meer en hij wordt boos. Zoë is bang van haar beste vriend. Verdrietig vertrekt Leo naar de andere kant van de wereld.

 

15 – 16 uur Stukjes geluk 9 – 12 jaar

Creatieve duizendpoot Marijke Umans brengt gelukkig stukjes uit verschillende van haar boeken passend in het thema geluk. Ze leest fragmenten, vertelt welk geluk ze vindt in schrijven in combinatie met de rest van haar jobs, en wat haar gewoon gelukkig maakt. Enthousiast en gepassioneerd vertelt en zingt ze uit eigen werk, aanstekelijk voor jong en oud. 

marijke

Jeugdboekenfeest Boortmeerbeek

woensdag 29 maart

13 - 16 uur

Doorlopend: Grime en airbrush tattoos

Doorlopend: Workshop ‘Door een roze bril’ 6 – 10 jaar

In deze workshop vertrekken we vanuit bestaande verhalen. Die gaan we bewerken tot ze overlopen van geluk. We bekijken ze niet alleen door een roze bril, we dompelen ze onder in potten rozige zoetigheid. Maar zijn ze dan nog wel interessant? Heeft het leven juist geen behoefte aan harde kantjes en vieze randjes?

bril

 

13 – 15 uur Illustreren met auteur Tom Thys en Leslie 10 – 12 jaar

Tom Thys, ook wel gekend van het boek ‘Duisterhuys’, werd dit jaar geselecteerd voor de leesjury. Samen met illustrator Leslie gaan jullie aan de slag.

tom

 

14 – 15 uur Vertelling door Tina Tyrant 6 – 9 jaar

Tina is een muzikale duizendpoot die geen uitdaging uit de weg gaat. Eén van haar projecten zijn muzikale kindervertellingen. In haar knus, gezellig decor brengt Tine verhaaltjes, ondersteund met heel veel muziek, zij speelt accordeon, maar haalt er af en toe ook andere instrumentjes bij, waardoor de verhalen in de juiste sferen worden ondergedompeld. Het boekje dat verteld wordt staat naast haar, zodat ook de kinderen die het Nederlands nog niet genoeg onder de knie hebben het verhaal kunnen volgen. Kinderen mogen zelf de verhalen kiezen. Tina is vaste verstelster in de bib van Gent (De Krook).

tina

 

15 – 15.50 uur Voorstelling ‘Geluk voor kinderen’ 2,5 – 5 jaar

Tien rare vogels beleven spannende avonturen. Ze worden er ook telkens een beetje gelukkiger van. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen. Na elk verhaal volgt een levendig gesprek over wat kinderen (en grote mensen) nu precies gelukkig maakt.

geluk